En av arrangørene bak konferansen The Norwegian Venture Capital Conference som går av stabelen i Trondheim 18. juni er Investinor. Vi i 3in.no har tatt oss en prat med administrerende direktør Geir Ove Kjesbu i forkant av konferansen.

Investinor har etter fire år som markedsaktør flere grunner til å glede seg. I fjor kom den første en milliard-exiten og i et større perspektiv hersker det liten tvil om at Investinor har blitt en viktig stabiliserende aktør i det norske kapitalmarkedet.

─ Utviklingen går unektelig i riktig retning. Vi har tatt tapene tidlig og lagt bak oss noen år med negative resultater, men nå peker den viktigste indikatoren oppover: Verdien av selskapene i Investinors portefølje økte i løpet av 2013, sier Kjesbu.

Utenlandsk eierskap ikke negativt
– Et glimrende eksempel er salget av Energy Micro i juni i fjor. Selskapet ble solgt til amerikanske Silicon Labs og verdsatt til over 1 milliard kroner. En så god exit er sterkt av Investinor etter drøye fire års drift.

– Utenlandsk eierskap betyr ikke nødvendigvis at norske bedrifter forsvinner ut av Norge, det kan også bidra til å forankre de utenlandske eierne i Norge. Utenlandsk eierskap kan gi store positive ringvirkninger for norsk næringsliv, bare se på Atmel i Trondheim og Rolls Royce på Møre – for å nevne noen, forklarer Kjesbu.

Det norske venturekapitalmarkedet
─ Vår analyse viser at det investeres mindre og mindre venturekapital i Norge, og denne trenden ser ut til å fortsette en stund til. Det er reist få og små nye fond siden finanskrisen i 2008. De fleste gjenværende forvaltningsmiljøene har lite kapital igjen til nyinvesteringer, og de få som er likvide investerer mindre i Norge enn de gjorde før. Det sistnevnte er egentlig et sunnhetstegn, det viser at norske ventureforvaltere er blitt så dyktige at de nå i større grad konkurrerer på den internasjonale arenaen. Men en konsekvens av dette er altså lavere investeringsvolum i Norge.

─ Dette demper aktivitetsnivået i Investinor, sier Kjesbu. I motsetning til private fondsforvaltere må Investinor alltid ha medinvestorer når vi gjør investeringer. Dette betyr at vi må arbeide hardere for å finne medinvestorer både her hjemme og utenlands, det er færre transaksjoner å delta i, og det er mer utfordrende å hente inn kapital til de selskapene vi har i porteføljen.

─ Tilgangen på investeringsmuligheter (dealflow) har holdt seg ganske stabil de siste årene, så dersom tilgangen på medinvestorer hadde vært bedre, ville vi nok gjort flere investeringer, og særlig nyinvesteringer. På den annen side bør jo Investinor som statseid investor følge markedet. Det er et sunt prinsipp som følges av lignende statseide investorer i hele verden.

En viktig rolle
─ Investinor spiller en markedskompletterende rolle. For det første bidrar vi til å stabilisere venture-kapitalmarkedet i Norge. I et fallende marked kommer nå over 40 prosent av all den venturekapital som investeres i Norge fra Investinor. Det blir jo bare spekulasjon, men det må være lov å spørre allikevel: Hvor ville de lovende porteføljeselskapene våre vært nå uten Investinor, hvor mye vekstkapital ville de klart å hente inn?

– For det andre bidrar Investinor til å redusere oljeavhengigheten i norsk næringsliv. Ventureinvesteringene kanaliseres nå i stadig større grad mot olje- og gass, sekundært IKT. Investinor skal selvfølgelig skape avkastning i disse sektorene, men vi har også en unik mulighet til å investere i andre, undervurderte og oversette sektorer. Og det har vi gjort, helt siden oppstarten. Porteføljen vår er langt mer diversifisert enn det du vil finne hos private aktører: kveiteoppdrett, marin biotek, rensing av ballastvann, holdbarhetsindikatorer og reiselivsdestinasjoner, fer bare eksempler på virksomheter Investinor tror på.

Hva skjer fremover?
─ Kjernen i Investinors strategi er den samme. I 2013 bygde vi opp et eget ekspansjonsteam som skal arbeide aktivt med større investeringer, så forhåpentligvis kan vi høste fruktene av dette og lande en eller flere ekspansjonsinvesteringer i løpet av 2014-2015. Økende dealflow fra IKT tilsier også at ventureteamet kommer til å jobbe enda mer aktivt med dette. Flere segmenter er interessante, som for eksempel SaaS, sensorteknologi, halvledere og IKT-løsninger med koblinger til ledende norske klynger som maritim industri eller olje og gass.

Investinor er en av arrangørene bak The Norwegian Venture Capital Conference 2014 som finner sted i Trondheim denne uken. Hva konkret venter du vil komme ut av konferansen?
Venturekonferanse i Trondheim har blitt et samlingspunkt nasjonalt med  internasjonalt innslag, for alle aktører som er involvert i utvikling av selskaper enten man er investor, rådgiver, grunder, ol.  I tillegg til høyt faglig nivå på talere som gir inspirasjon, knyttes mange nye kontakter under denne konferansen. Vi har til og med eksempler på at større «deals» har blitt inngått under selve arrangementet.  Årets venturekonferanse er det mange som føler de må bare ha med seg. Det setter NVCA og Investinor stor pris på all den tid vi bruker ressurser på å skape denne årlige møteplassen.

Link til konferansen

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here