Rådmann i Asker kommune, Lars Bjerke, sier kommunen meldte seg inn i Innovation Forum Norway for å både bygge nettverk og innhente kompetanse eksternt. – Vi har forventninger om å få inspirasjon til gode ideer og løsninger gjennom et slikt medlemskap, sier Bjerke.

Medlemskap i Innovation Forum Norway er bare ett av mange grep kommunen har tatt for å bli mer innovative i de kommende årene. Askersamfunnet har nemlig utarbeidet en helhetlig innovasjonsstrategi som skal gå over 12 år. Strategien involverer ikke bare engasjement lokalt i kommunen, men også ressurser fra næringsliv, frivillige organisasjoner og akademia.

– Vi erkjenner at framtidens utfordringer ikke kan løses med dagens metoder og måter å organisere oss på.

–  Det er verken tilgjengelig personell eller økonomi til å videreføre dagens måte å organisere velferds-Norge på. Det kreves helt andre løsninger slik at vi bedre kan møte behovene til innbyggerne våre, sier Bjerke.

Asker kommune er allerede halvannet år på vei i sin tolvårsplan, og har statlige instanser som Difi på laget.

Generalsekretær i Innovation Forum Norway, Truls Berg, syns det er flott at Asker kommune ønsker å jobbe for økt innovasjon. – Vi ønsker Asker kommune velkommen, og ser frem til et spennende samarbeid i årene fremover, sier han.

Kommunenes Sentralforbund (KS) er allerede medlem i Innovation Forum, og fornøyd med at kommunen har blitt med.

Mer bærekraft

– Vår målsetning er et bedre lokalsamfunn og mer bærekraft i samfunnet. Dette er også regjeringen opptatt av. Det er i kommunene det må skje, ikke bare på Stortinget, sier Bjerke.

Vi satser på en bred innovasjonsstrategi med mange samarbeidspartnere, både offentlig og privat.

Bjerke mener at kraftig befolkningsvekst og krav om miljøvennlige løsninger er blant utfordringene som må løses på ”smartere måter” gjennom innovative løsninger.

Foreløpig har Askersamfunnet gjort store fremskritt i forhold til energibruk i kommunale bygg.

– Alle nye bygg i kommunen konstrueres med tanke på energisparing. Vi har gjort endringer i de store byggene, og redusert energiforbruket med 25 prosent gjennom bruk av nye energiprogrammer, materialer og ny teknologi.

Innovasjon oppstår gjennom møter

Rådmannen mener at innovasjon lettere oppstår når folk møtes, hvilket er årsaken til at Asker kunnskapssenter åpnet i september 2012. Senteret skal være en ”energikilde til utvikling og nytekning”.

– Kunnskapssenteret skal være en ”hub” for vårt utviklingssamarbeid innenfor lederutvikling, tjenesteutvikling, kompetanseutvikling, teknologiutvikling samt et prosjekthotell for innovasjon.

– Kunnskapssenteret er en møteplass hvor man skal knytte til seg forskningsressurser og drive opplæring, utvikling av nye arbeidsmetoder og verktøy, samt spre kompetanse i kommunen.

– Kunnskapssenteret skal sørge for å bidra til mer helhet og sammenheng i våre velferdstjenester ved å stimulere til arbeid på tvers av tradisjonelle samfunnssektorer, organisasjonsenheter, fag og arbeidskulturer. Vi må rett å slette bryte ned «siloene» i samfunnet for å fremme innovasjon.

Senteret har hele 25 000 besøkende i året, og rådmannen mener det er blitt en stor og viktig møteplass.

Ut av boksen

I tilegg til å skape gode og lett tilgjengelige møteplasser, mener Bjerke innovasjon krever disiplin og hardt arbeid.

– Innovasjon er ikke bare gøy og rosa skjerf, det er hardt arbeid og resultater. Man må ha konkrete planer for å sikre gevinstrealisering for alle innovasjonsprosjektene.

Bjerke mener den viktigste nøkkelen for å få til innovasjon er å tenke ”ut av boksen”. – Det er viktig å sette klare mål og utvikle nye løsninger for disse. I Asker kommune gjøres dette på en bred front, og vi arbeider for bærekraftige løsninger innenfor miljø, helse, skole og samfunnsutvikling generelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here