Nytt initiativ trekker inn næringslivet for å finne gode løsninger.  

Dagen før World Economic Forum i Davos i januar vil Monday Morning Global Institute lansere sin rapport om hvordan vi kan bygge et mer bærekraftig samfunn.

Tidligere denne måneden avholdt DNV GL et av i alt åtte paneler på Høvik utenfor Oslo, der inviterte næringslivsledere, politikere, akademia samles for å se felles muligheter og skape en visjon for fremtiden. Bidragsyterne fremhevet at Norge gjennom stor tilgang på kapital, teknologi og menneskeressurser, har gode muligheter til å lede an i å bygge bærekraftsamfunnet.

Det vi har gjort i olje og gass siden vi fant olje på slutten av 1960-tallet: Har bygget en fantastisk industri. Har alle komponenter for å vokse, ble det vektlagt fra podiet.

Den kommende rapporten vil peke på hvordan verden på best mulig måte kan løse disse problem, og Monday Morning global institute la frem en liste over 16 ideer for hvordan disse utfordringene kan løses.

Deltagerne diskuterte hvorvidt ideene adresserte truslene, om de bidro til et mer bærekraftig samfunn og om de hadde potensial til å skape endringer på samfunnsnivå.

Såvidt vi kjenner til er dette en av de første globale brainstorm-sesjonene som forsøker å finne mulighetene som ligger i truslene.

– Vi i DNV GL mener vi har et globalt ansvar nettopp fordi vi i dag er en betydelig global aktør med en visjon om å bidra til bærekraftig utvikling. Samtidig mener vi at fremtiden byr oss opp til dans på en rekke spennende områder hvor vi er overbevist om at det finnes mange forretningsmuligheter, sier Bjørn K. Haugland.

De fem største farene er:

–          Ekstremt vær – 2,4 milliarder mennesker ble rammet av flom, tørke, stormer, ekstreme temperaturer mellom 1992 og 2012. To tredjedeler av urbane sentrum med mer enn 5 millioner innbyggere er helt eller delvis lokalisert ved kysten og under 10 meter over havet.

–          Innstengt i fossil-verdenen – I dag står fossil energi for 86,6 prosent av all energibruk. De neste 20 årene vil kostnaden med å dekke verdens energibehov øke fra 1,6 til 2 milliarder dollar, noe som vil kreve massive investeringer i ny infrastruktur. Investeringene vil øke CO2-utslippene og gjøre det enda vanskeligere å nå klimamålene.

–          Urbant sammenbrudd – 200.000 mennesker vil flytte inn i byer hver eneste dag. Dette kan være bra, ved å redusere hver persons forbruk av jordens ressurser. Men mange byer mislykkes i dag med å ta i mot nykommerne og opprettholde funksjonell infrastruktur. Resultatet er ofte sammenbrudd i tjenester og voksende slummiljøer.

–          Mangel på ferskvann – Enkelte kilder anslår at opptil 3,5 milliarder mennesker er uten tilgang på friskt vann. Etterspørselen etter vann stiger, og er forventet å overstige tilbudet med 40 prosent om 20 år. Kun 8 prosent av vannressursene utnyttes av husholdninger, resten forbrukes av jordbruk og industri.

–          Kroniske sykdommer – 6 av de 10 sykdommene som dreper flest mennesker er nå ikke-smittsomme. Dette er ulike sykdommer som hjertesykdommer, lungekreft og diabetes. Dette skyldes blant annet fysisk inaktivitet, miljøfaktorer, dårlig diett,  tobakk og alkohol.

Les mer om prosjektet på Global opportunity network.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here