I gründerplanen presenterer regjeringen tre satsingsområder som til sammen skal skape og forsterke en kultur for gründerskap i Norge: Bedre tilgang på kapital i tidlig fase, økt tilgang på kompetanse, samt andre tiltak som skal gjøre Norge til et mer attraktivt gründerland.

(Bilde: F.v. Jørund Rytman (Frp),  Anne Lise Lervåg og Lisbeth Torkildsen fra Etablererveiledningen i Drammensregionen.)

I regjeringens gründerplan foreslås det tiltak for mer enn 400 millioner kroner i 2016.

I korte trekk vil regjeringen med denne gründerplanen gi bedre tilgangen til gründerkapital, bedre tilgangen på veiledning og nettverk for gründere, styrke entreprenørskapskulturen i utdanningssystemet, sørge for mer kommersialisering av forskningen og øke beskyttelse av immaterielle verdier. I tillegg foreslår regjeringen en lang rekke andre tiltak som vil gjøre det attraktivt for utenlandske gründere og investorer å etablere seg i Norge fremfor andre land.

– Alt det vi foreslår i planen gjør at vi nå har kommet et stort steg nærmere målet om å bli et ledende og attraktivt gründerland, sier FrPs gründerpolitiske talsperson Jørund H. Rytman.

Bedre tilgang på kapital i tidlig fase

Regjeringen ønsker blant annet  å legge til rette for at private investorer plasserer kapital i lovende gründerprosjekter, og at staten bidrar med kapital slik at flere samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter gjennomføres.

–Vi vil forbedre tilgangen til statlig kapital for oppstartbedrifter, og stimulere til at flere private personer og selskaper investerer i tidlig gründerprosjekter, sier Rytman.

Kombinasjon av bredt skattegrunnlag, lave skattesatser og skattemessig likebehandling av næringer, virksomheter og investeringer skal være med på å styrke det private eierskapet og gjøre det i større grad lønnsomt å arbeide, spare og investere.

Økt tilgang på kompetanse

En utfordring for mange gründere er manglende oversikt over hvilke utfordringer de trenger bistand til å løse, eller hvem som kan tilby bistanden. Mange gründere har i tillegg behov for økt kompetanse om hvordan man skaffer ekstern kapital. Regjeringen ønsker derfor å øke kompetansen hos gründere gjennom å bedre tilgang på veiledning og nettverk.

De blåblå ønsker også mer kommersialisering av forskning, bedre beskyttelse av immaterielle verdier og ikke minst, styrket entreprenørskapskultur i utdanningssystemet.

– Vi vil styrke veiledningen som rettes mot gründere som ønsker å ekspandere gjennom vekst og internasjonalisering. Høyskoler og universiteter skal bli bedre i stand til å levere på dette området, og det samme gjelder kommunene som har en viktig rolle i arbeidet med å fremme entreprenørskapskultur og ofte fungerer som førstelinjetjeneste for gründere, forklarer Rytman.

Verdens ledende gründerland

For at gründere skal bruke mer tid og ressurser på utvikling og drift av egen bedrift vil regjeringen forenkle dialogen mellom gründere og det offentlige. Gründere, bedriftseiere og ansatte skal blant annet bruke mer tid på verdiskaping og mindre tid på utfylling av skjemaer og oppfølging av regelverk. For å få til dette vil regjeringen forsterke digitaliseringsprosessen, bedre serviceholdningen i forvaltningen og sørge for at det ikke innføres nye, unødvendige byrder for næringslivet.

Regjeringen vil også legge til rette for friere handel som gjør det lettere for norske bedrifter å lykkes i internasjonale markeder, gjennom å inngå gode avtaler for handel og investeringer som ivaretar Norges interesser.

– Min ambisjon er at Norge skal bli det ledende landet i verden for entreprenørskap og innovasjon. Med denne gründerplanen er vi et stort steg nærmere målet, sier Rytman.

 

3 COMMENTS

  1. Er det slik at innvandrere skal kunne drive firma de første åra uten å være momspliktig. Dette burde også de norske grynedere hatt med en omsetning inntil 1.mill. Det er for mye byråkrati i småbedrifter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here