Ny teknologi og digitalisering har åpnet opp for nye innovative forretningsmodeller som utfordrer det etablerte, innen områder som utdanning, helse og finans og kommunikasjon. – Her må vi ha med kvinnene, sier prosjektleder for Female Entrepreneur i Innovasjon Norge, Siv Isabel Eide.

I mars, for syvende år på rad, skal Innovasjon Norge i samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet, kåre årets Female Entrepeneur 2016. Formålet med prisen er å få frem gode rollemodeller for å inspirere og mobilisere flere kvinner til å satse på gründerskap med internasjonalt vekstpotensial.

­– Dette trenger Norge, mener Eide.

I Norge etableres det hvert år rundt 50 000 selskaper. I følge statistikk fra SSB utgjør kvinner 37 % av etablererne av enkeltforetak, der mange ikke har ambisjoner utover det å skape sin egen arbeidsplass. Blant etablererne av aksjeselskap er tallet enda lavere – her utgjør kvinner bare 20 %.

Med et land i omstilling har landets ledere vært klare på en ting; For at omstillingen skal ha et positivt utfall for Norge, må de tapte arbeidsplassene erstattes med innovasjon og selvstendig næringsdrivende.

­– Her må vi ta i bruk kompetanse fra kvinner som vel som menn. Mannlige gründere investerer mer og tar større risiko, og har dermed også større potensial til vekst og inntjening. Vi skulle gjerne sett at flere kvinnelige gründere hadde større ambisjoner, sier Eide.

Holdninger det lukter mugg av

”Økonomisk vekst og mulig verdiskapning er derimot ikke de eneste grunnene til at vi skal bry oss med å stimulere til at kvinner tør å satse som gründere”, skriver Zahra Sabha, daglig leder i ungdomsorganisasjonen VIBRO, i sitt innlegg om gründerkvinnen i Agenda Magasin. Hun mener at det i langt større grad handler om innarbeidede og generaliserende holdninger om kvinner i arbeidslivet – ”Holdninger det lukter mugg av”.

I dag jobber de fleste kvinnelige gründerne innen tradisjonelle næringer der helse, sosial og personlig tjenesteyting dominerer. Tidligere i høst kom næringsminister Monica Mæland med hva hun ser på som løsningen på kvinners underrepresentasjon i gründernæringen – nemlig å privatisere helsesektoren, fordi helsesektoren er noe kvinner har stor kunnskap om.

Denne løsningen stiller Sabha seg kritisk til, ettersom hun mener at det lave antallet kvinnelige gründere ikke skyldes manglende kompetanse hos kvinner, men “en bransje dominert av gråhårede menn i stivpressede dresser” som ikke tar kvinnelige gründere på alvor.

Det både Innovasjon Norge, Mæland og Sabha derimot er og forblir enige om, er at Norge trenger flere kvinnelige gründere. For å oppnå dette ønsker regjeringen blant annet å; gi flere unge kvinner erfaring med entreprenørskap og nettverksbygging i regi av Ungt Entreprenørskap, følge opp gründerplanens tiltak for å fremme flere kvinner og større mangfold blant gründere i Norge, samt bidra til opprettelse av møteplasser for kunnskaps- og erfaringsdeling for gründere innen helse, pleie og omsorgssektoren.

Er du gründerkvinne med vekstpotensial, så kan du søke om å bli årets Female Entrepreneur her. NB: Søknadsfrist 25 Januar. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here