–Når damene ikke er med når fremtidens løsninger blir utviklet, så er det ikke først og fremst et tap for damene som ikke får være med å leke. Det er først og fremst synd på samfunnet som går glipp av de løsningene, klokskapene og kreativiteten som bredden i talentbasen vår representerer, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet.

Likestilling i Norge har kommet en lang vei og mange spør kanskje seg selv om vi fortsatt trenger en slik dag i Norge. Vel, man trenger ikke å se lengre enn til IT-bransjen for å finne svaret.

Selv om 33% av gründerbedrifter i Norge blir startet av kvinner, er kun 0.99 % av teknologigründerne kvinner, viser tall fra Investinor. I IT-næringen utgjør kvinner kun 24 prosent av de ansatte og 16 prosent av topplederne, samtidig som behovet for IT-kompetanse øker.

Det er derfor liten tvil om at IT-bransjen, som er spådd å bli en av de aller viktigste næringssektoren i fremtiden, fortsatt er preget av både horisontal- og vertikal kjønnsegregering.

 – Teknologi er en av de viktigste vekstfaktorene vi har i årene fremover. Det er en fare for samfunnet at vi risikerer å gå glipp av de beste løsningene fordi ikke hele samfunnet er med, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet under Abelias og Oda-Nettverkets kåring av Norges fremste IT-kvinner 8 mars.

Kåringen er en del av STAR-programmet som skal øke antallet kvinner i IT-næringen generelt og blant IT-ledere spesielt.

– Med de store endringene i samfunn og næringsliv som følger med digitaliseringen, blir det ekstra viktig å få med de beste hodene fra hele befolkningen. Det er mange dyktige og ambisiøse IT-kvinner der ute, men vi får ofte spørsmål om hvor de kvinnelige teknologene er. De mange nominasjonene og ikke minst listen med topp 50 skal bidra til å synliggjøre at de finnes, sier Leder av Oda-Nettverk, Kristine H. Næss, som også har sittet i juryen.

Juryen for kåringen: Fra høyre: Kristine Hofer Næss (Oda-Nettverk), Anne Grethe Solberg (Arbeidsforskningsinstituttet), Håkon Haugli (Abelia) og Jan Moberg (Teknisk Ukeblad Media). Foto @ Abelia

I juryens kriterier er det fastslått at kandidatene skal være fra næringslivet og at de skal jobbe med direkte verdiskapende oppgaver som for eksempel salg, utvikling og produksjon.

Kåringen er delt inn i tre kategorier:

  1. Ledere: 10 kandidater med direkte budsjett- og/eller personalansvar.
  2. Gründere: 10 kandidater som har startet eller vært med å starte en teknologibasert bedrift.
  3. Fagpersoner: 30 kandidater som er prosjektledere, fageksperter, rådgivere eller andre som innfrir de ovennevnte kravene.

Det må nevnes at juryens formål også har vært å få frem ukjente kandidater. Derfor ble det før nominasjonene laget en liste over allerede godt etablerte ledere, som juryen kun omtaler. På listen finner man Alexandra Bech Gjørv (SINTEF), Anette Mellbye (Schibsted), Anne Marit Panengstuen (Siemens), Anne Sofie Risåsen (IBM), Berit Kjøll (Huawei), Berit Svendsen (Telenor), Grethe Viksaas (Basefarm), Hege Skryseth (Kongsberg Digital), Hilde Tonne (Digital Norway), Kimberly Lein-Mathisen (Microsoft), Tonje Sandberg (Accenture) og Toril Nag (Lyse).

– Dette er imponerende ledere og rollemodeller som inspirerer både kvinner og menn som vurderer å velge teknologi, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia.

På listen over kvinnelige IT-gründere, finner du blant annet Karen Dolva, grunnlegger av No Isolation, Agnes Dyvik i VIO, Jeanette Dyhre Kvisvik i Villoid og Anita Schøll Brede, grunnlegger av Iris Al, som alle også kom med på listen over Norges 50 mest innovative startups i fjorårets utgave av Innovasjonsmagasinet.

Se hele listen over de 50 fremste IT-kvinnene i landet her:

GRÜNDERE

Anita Schjøll Brede, Iris AI

Karen Dolva, No Isolation

Agnes Dyvik, VIO

Siri Engesæth, Factlines

Nuria Espallargas, Seram Coatings

Jeanette Dyhre Kvisvik, Villoid

Runa Sandvik, Tor Project

Christine Spiten, BluEye

Beate Størkson, Visceario

Ingrid Oline Skeide Ødegaard, Appear.in

LEDERE

Laxmi Akkaraju, Evry

Birgit Bjørnsen, Telenor

Marit Collin, Kantega

Liv Fiksdahl, DNB

Kjersti Jamne, Telia Norge

Lena Lundgreen, Microsoft

Anine Ragnif, Capgemini

Anne Berit Rørlien, Viken Fiber

Trine Strømsnes, Cisco

Ellen Dahler Tuset, Kongsberg Norspace

FAGPERSONER

Stine Raste Amundsen, TV2

Merete Asak, Cisco

Marit Berre, Google

Jannicke Birkevold, DNB

Liza Collin, Visma Education

Marthe Dyrud, Atea

Janicke Holst Eckbo, Amnet

Kristine Evensen, Accenture

Anne Gretland, Compello

Henriette Høyer, Bouvet

Ida Jaklin Johansen, Kongsberg Spacetec

Elisabeth Brevik Karlsen, eSmart Systems

Jeanine Lilleng, Telenor Digital

Yvonne Meier, IBM

Jannicke Mikkelsen, VR-filmregissør

Marie Moe, SINTEF

Stine B. Neteland, EVRY

Anna Olsson, Microsoft

Vibeke Reigstad, Skandiabanken

Tine Reuterdahl, Telia

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Gøril Rønning, Capgemini

Lillian Røstad, Sopra Steria

Cathrine Holter Saxebøl, Gjensidige

Stine Skinnes, Geodata

Hege Stokke, IBM

Bente Sollid Storehaug, ESV Digital

Hildegunn Vada, UNINETT

Nina Volstad, DesignIt

Anne Worsøe, Bakken & Bæck

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here