Én av fire bedriftsledere mener at det har blitt vanskeligere å handle med Kina de siste årene. – På NITOs Kina-seminar ønsker vi å belyse hvorfor noen lykkes i samhandlingen med Kina, mens andre sliter, sier NITO-president Trond Markussen.

NITO har i forbindelse med Arendalsuka fått Respons Analyse til å sjekke status for handelen med Kina etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris 2010. Resultatet viser at mange norske bedrifter har et godt forhold til Kina, samtidig som én av fire bedriftsledere mener at det har blitt vanskeligere å handle med Kina de siste årene.

NITO får stadig flere utenlandske medlemmer, samtidig som én av fem NITO-medlemmer har jobbet eller jobber i utlandet. Og av de som jobber ute, jobber én av fire i Asia. I tillegg jobber mange NITO-medlemmer i virksomheter som er eid av utenlandske aktører, blant annet kinesiske.

– Kina som handelspartner kan være utfordrende med tanke på politikk, avstand, språk og kultur. Samtidig er Kina et viktig marked for norske bedrifter. NITO ønsker å se nærmere på årsakene til at noen lykkes, mens andre sliter i samhandlingen med Kina, sier president i NITO, Trond Markussen.

På NITOs Kina-semniar under Arendalsuka vil belyses den økonomiske og politiske utviklingen i Kina. Nasjonale og lokale deltakere er invitert for å bidra til å øke kunnskapsnivået, diskutere utfordringer og dele suksesshistorier.

Undersøkelsen tyder på at mange bedrifter i Agder-fylkene har et godt handelsforhold til Kina, og deres suksesshistorier kan sentrale politikere og nasjonalt næringsliv dra nytte av.

– Derfor er vi glade for at Norsafe og Sevan Marine bidrar på seminaret, sammen med blant annet forskere fra NUPI og FAFO. Norsk næringsliv har gode forutsetninger for å lykkes i Kina. På mange områder, ikke minst innen enkelte ingeniørfag, er vi verdensledende.

– Industrien og forskningsmiljøene våre utvikler og produserer høyteknologi som kineserne trenger, sier Markussen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here