For bare et halvt år siden var det mange som nødig ville innrømme at de brukte AI på jobb. Nå øker bruken raskt, spesielt blant ledere. Men måten vi bruker AI på, varierer veldig mellom generasjonene.
Andelen som bruker AI daglig på jobb har mer enn doblet seg på seks måneder, fra 9 til 21 prosent. Det viser det populære verktøyet Slacks siste Workforce Index, basert på en spørreundersøkelse blant 5 000 respondenter i seks land. Slack ble som kjent kjøpt opp av den globale markedslederen SaleaForce for 4 år siden.
Endringen skiller seg betraktelig fra forrige måling i november, der mer enn halvparten av respondentene oppga at de skjulte AI-bruken for kolleger og ledere, i frykt for å fremstå som late eller naive.
Økningen er størst blant ledere: Fire av ti toppledere sier de bruker AI daglig, mens det på mellomledernivået er drøye en av fire som gjør det samme.
– Både aksepten og forståelsen for AI øker i Norge også. Vi ser at holdningen hos både ledere og kollegaer har mye å si for hvor trygt det føles å bruke teknologien i hverdagen.
Det sier Christen Seeberg, teknologidirektør i Salesforce Norge. Han møter daglig norske virksomheter som tar i bruk AI-verktøy i arbeidshverdagen.
– Mange ser til hverandre for å forstå hva som funker og er grei. Når ledelsen viser de ansatte tillit, når kollegaer snakker åpent om AI og autonome agenter som en naturlig del av arbeidsflyten, og det finnes tydelige retningslinjer, blir det enklere å ta steget fullt ut, legger han til.
Millennials i front
Blant generasjonene er det millennials (født 1981–1996) som bruker AI mest: 68 prosent bruker teknologien til strategiske oppgaver som skriving, oppsummeringer og idéarbeid. Tre av ti sier de har grundig forståelse av AI-agenter – det er høyest av alle generasjonene som er med i studien.
De som bruker AI daglig, trives også bedre på jobb. To av tre sier de jobber mer effektivt, 58 prosent opplever økt fokus, og hele 81 prosent føler større arbeidsglede.
Frigjør tid til nye oppgaver
Økt AI-bruk merkes også på hva vi faktisk rekker i løpet av en arbeidsdag. Ifølge studien er de største produktivitetsgevinstene mindre tid brukt på research, hjelp til å skrive tekster og støtte i idéfasen.
Nær sagt alle (96 prosent) oppgir dessuten at de bruker AI til oppgaver de tidligere ikke hadde kompetanse til å utføre.
– AI frigjør tid, men det mest spennende er hvordan teknologien gir oss mulighet til å ta fatt på oppgaver vi ellers ikke ville mestret. På den måten blir AI til et mangefasettert verktøy for både læring og personlig utvikling, sier Seeberg.
Flere funn fra rapporten:
● Fire av ti har jobbet med en AI-agent, én av fire har latt agenten fullføre oppgaver på egne vegne.
● De som bruker AI daglig har over dobbelt så stor tillit til teknologien – særlig når det gjelder personvern, nøyaktighet og beslutninger.
● 72 prosent ønsker å bruke AI i idéarbeid, 80 prosent til research og 82 prosent til å lage presentasjoner.
● Én av tre Gen Z-ansatte sier AI har fått dem til å føle seg mer inkludert på arbeidsplassen.
● Halvparten av Gen Z mener AI ikke har påvirket hvordan de stiller spørsmål eller samarbeider, mens tre av ti sier engasjementet har økt.
Om undersøkelsen: Det globale samarbeidsverktøyet Slack sin Workforce Index er basert på en undersøkelse blant 5 156 fulltidsansatte kontorarbeidere i Australia, Frankrike, Tyskland, Japan, Storbritannia og USA. Undersøkelsen ble gjennomført av analysebyrået Qualtrics fra 9. april til 1. mai 2025. Deltakerne jobber minst 30 timer i uken, og har enten en lederrolle eller jobber med data, analyse eller kreative oppgaver som research eller grafisk design. Ansatte i Slack og Salesforce deltok ikke i undersøkelsen.