Hvorfor gründe i Norge når du kan gründe i Kina? Nå gjør Innovasjon Norge det mulig for norske gründere å ta del i det som kan bli den nye verdensmetropolen for innovasjon.

 

 

Kina er et land i endring. De ønsker nå internasjonale aktører hjertelig velkommen og sørger for at alt blir tilrettelagt. Hypermoderne infrastruktur og lavt lønnsnivå er noen av godene Innovasjon Norge frister med.

Shanghai er den nye innovasjonsbyen med 150 Fortune 500 selskaper. En av verdens raskest voksende byer.

Midt i Shanghai finner du Yangpu Distriktet. Området har blitt et sentrum for utdannelse og innovasjon, også kjent som KIC. Knowledge, Innovation og Creation har blitt forkortet til KIC. En smeltedigel for selskaper innen IT, forskning og teknologi, clean tech, kreativt design og finans. Noen av verdens største selskaper har funnet veien dit, blant annet IBM, Oracle, Siemens, BOSE Audio, Silicon Valley Bank, Deloitte, Kaspersky, EMC og eBaotech.

Innovation House

– Shanghai har etablert Kinas svar på Silicon Valley, sier Pål Bråthen, avdelingsleder for Innovasjon Norges Innovation House i Shanghai til 3in.

– Det er her vi har lagt inkubatoren vår. Byen er en dynamisk metropol for stort sett alle bransjer og er den mest internasjonale i Kina ved siden av Hong Kong som er finanssentrum for Kina og tiltrekker seg kapital utenfra. Shanghai har i tillegg åpnet sin frihandelssone som ventes å øke utenlandske investeringer vesentlig, forteller Bråthen.

width_7301
(Foto: Innovasjon Norge)

Hvilke gründer-case ønsker dere til Innovation House i Shanghai?

– Vi har ingen begrensinger på bransje, men caser innen maritimsektoren som sjømat er bra. Men alt fra IKT/internett, clean tech, energi og maritim sektor, inkludert offshore er meget interessant. Det første caset innen maritimsektoren er allerede på plass!

 


Risikovillige kinesere

I følge Innovasjon Norge er den kinesiske mentaliteten en av årsakene til at landet står i full innovasjons-blomst. Kineserne føler et personlig ansvar for å bygge opp eget land, så mye at de blir sett på som risikotakere av flere vestlige innovasjonsnasjoner.

Det er fokus på å få gjort mest mulig, fortest mulig. Denne mentaliteten kan kjennetegnes som prøve/feile mentalitet, en mentalitet som kommer godt med i en god entreprenørkultur.

Kina har de siste 35 årene hatt en av verdens raskest voksende økonomier og  økningen spås å fortsette det neste tiåret.

width_730
 (Foto: Innovasjon Norge)

Å starte selskap på andre siden av kloden byr også på noen utfordringer.

Noen faktorer man bør ha tenkt igjennom før man bestemmer seg for å legge langrennskiene på hylla og ostehøvel i kofferten, er blant annet språk- og kulturbarrierer i Shanghai. Hvorfor skal ditt ukjente produkt lykkes i verdens raskest voksende innovasjonsby? Etiske utfordringer i forhold til ansettelser og et helt nytt sett av lover og regler.

God tur!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here