Ukas største nyhet for oss endringsagenter har vi selv stått for, i samarbeid med Computerworld og en flott jury av erfarne ledere, Vi tenker selvsagt på offentliggjøringen av Norges 25 mest innovative virksomheter som fant sted tirsdag. De tre beste fikk prisen overrakt av en opplagt og positiv klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Overrekkelsen til årets vinner Tomra ASA, runner up Aker Biomarine ASA og bronsjevinner Ferd Holding fant sted i starten av INNOVASJONSDAGEN 2023 som vi i Inspirator i år arrangerte for 9. gang. Du kan lese mer om dette her.

Det er det niende året vi feirer landets 25 mest innovative virksomheter og vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk ER innovative i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon. Vi understreker at listen bare omhandler norske virksomheter, men felles for alle på listen er at de er i verdensklasse når det gjelder å jobbe aktivt med innovasjon», sier juryleder Truls Berg, InnoMag’s ansvarlige redaktør i en kommentar

Vi opplever det som meningsfylt å heie på de som gjør en helhjertet innsats for å bli mer innovative, – og vet at du som følger med oss innser at det ikke er lett å sammenligne stjernerestauranten Maaemo med malingprodusenten Jotun, eller Brønnøysundregistrene med Remarkable. Likevel viser det seg at de beste har en rekke felles egenskaper. For eksempel er CEO’ene på ballen og de svarer…

Ellers nærmer det seg valg og du skal være både blind og døv for å unngå den voldsomme kampanjen LO kjører for å promotere de rødgrønne. Er det bare vi som får en dårlig smak i munnen når landets mektigste arbeidstakerorganisasjon med over en million medlemmer så åpenlyst blander seg inn lokalvalget. Formelt er nemlig LO en tverrpolitisk organisasjon med medlemmer som i utgangspunktet skal støtte alle politiske partier i Norge. Tross alt organiserer de arbeidstakere både innen privat og offentlig sektor, innen alle bransjer og yrker, – og medlemmene stemmer nok på de fleste partier…

I går kom også nyheten om at regjeringen bevilger 1 milliard over de neste fire årene for å forske på AI og kunstig intelligens. En god nyhet, men som adm. direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide sier i en kommentar; Norge trenger et krafttak på forskning, innovasjon og techutvikling. Dette AI-grepet fra regjeringen er et skritt i riktig retning, men langt fra nok.

Det er valg også i andre land enn Norge, – og i USA leder ekspresident og sjefsbøtteknott Donald Trump utrolig nok republikanerenes nominasjonskamp. Det er så vi må klype oss i armen. Vi husker fortsatt historien om politikeren som gjennomførte sin årlige legeundersøkelse og fikk beskjed om at doktoren både hadde gode og dårlige nyheter;

“The good news is that your brain still work. The bad news is that on the left side, there isn’t anything right, and on the right side, there isn’t anything left.”

I USA har nok en gang den merkelige og unike Burning Man festivalen som foregår langt ute i den avsidesliggende Nevada-ørken blitt avholdt, men i år har et voldsomt regnskyll gjort den vanligvis tørre ørkensanden om til et gigantisk gjørmebad. Så ille ble det at de fleste av de 70 000 deltagerne som kaller seg “Burnere” ble fanget i denne “byen” som bygges opp for en surrealistisk partyopplevelse og avsluttes med at festivalens gigantiske mannsfigur settes i flammer. I år skjedde det to dager etter planen. Interessant nok er organisatorenes klare melding til alle deltagerne at ingenting skal etterlates og hele dette ukeslange sosiale eksperimentet er bygget opp på gleden ved å gi. Har du 3 minutter kan du lese denne rapporten fra en av deltagerne som stod på trykk i LA Times denne uken.

Det medførte at de stakkarene som fløt rundt i sine telt ble varmt tatt i mot hos de som campet i bobiler,  og været ødela visstnok ikke festen. Bra innstilling!

Andre som har grunn til å feire denne uken er Google, søkegiganten som har endret vår verden med sin visjon om å organisere all verdens informasjon. Denne uken fylte selskapet 25 år, – vi gratulerer!

I dag er selskapet to to studentene Larry Page og Sergey Brin startet mens de var på Stanford universitetet verdens ledende brand, verdens mest besøkte hjemmeside og en av de fem teknologigigantene. Godt gjort for et selskap som de tre første årene egentlig ikke hadde en forretningside, – ei heller noen tanker om hvordan de skulle tjene penger.  Noe å tenke på både for lovende gründere og støtteapparatet rundt disse som i Norge forventer klokkeklare forretningsplaner fra dag 1.

I India gjør statsminister Narendra Modi seg klar til å ta i mot lederne for de 20 mektiske økonomiene i verden denne helgen. Indias offisielle G20-logo, har en globus plassert i en blomstrende lotus – et design som ligner en hel del på symbolet til det regjerende Bharatiya Janata-partiet (BJP) og nå krangler de til og med om India er det rette navnet på verdens mest folkerike land.

Ukens innovasjonsblomst går til klima og miljøminister Espen Barth Eide og de andre talerne på INNOVASJONSDAGEN 2023. Vi håper de deler med jurymedlemmene som har valgt ut de 25 mest innovative virksomhetene her til lands, – og savner du din favoritt er det lov å spille inn nye kandidater over jul.

Happy Friday og riktig god helg!