Joda, kalenderen avslører at det unektelig bærer mot vinter. De første høststormene har allerede blåst fra seg og vippet kanoer med skoleungdom rundt, men sommeren slår tilbake med en siste krampetrekning.

I alle fall her på Østlandet og denne helgen loves vi solenergi i strie strømmer og temperaturer på Østlandet over 20 grader, det vil jo i så fall være varmere enn de fleste opplevde i juli.

Varmt går det for seg også på Wall Street, der ukas ferske børsyndling med det vinterlige navnet Snowflake mer enn doblet seg i løpet av den første børsdagen. Programvareselskapet har bygget en databaseløsning som passer langt bedre for skyløsninger enn gamle storheter som Oracle og Sybase, og i løpet av uka har de hentet inn intet mindre enn 35 milliarder norske kroner. Til info tilsvarer det beløpet litt mer enn den samlede verdien av Aker konsernet som nå nærmer seg 180 år.

Ganske utrolig at slike verdier skal kunne oppstå over natten, ikke sant? Slikt tyder enten på dårlig håndverk fra verdens ledende finanselite eller euforiske tilstander. Vi som er gamle nok til å minnes 3Com som i ukene før Dotcom krasjet i 2001 skilte ut sitt datterselskap Palm og tok det på børs, for så å oppleve at datterselskapet i løpet av en uke var mer verdt enn morselskapet, begynner å kjenne på at noe er galt.Er det børsoppturens siste krampetrekning vi er vitne til?

Det er nesten så vi hører Alf Prøysen synge om at i Bakvendtland der går jo går allting an, – der stiger kursene på selskap som aldri har tjent en dollar og velgerne stemmer på en selvopptatt drittsekk med forblåst sveis og oppblåst ego.

Eufori eller idioti? Vanskelig å si, men når den eneste økonomiske teorien som gir mening er teorien om det finnes en enda større idiot der ute som er villig til å betale en enda høyere pris nærmer vi oss barndommens stollek – og vi minner om at før eller senere stopper musikken!

Siden vi er inne på Aker,  nevner vi Pareto’s oljekonferanse onsdag denne uken hvor journalistene flokket seg rundt en mediesky Røkke for å plukke opp eventuelle gullkorn, – og “fiskeren” skuffer sjelden.

Ukas sitat må være at Røkke ikke tror på spådommene om dommedag. «Slik jeg ser det, er Norge et godt sted å investere» sier han og spår at han neste år kommer med flere oppstartselskaper. Ingen skal ta fra Røkke at han er fremtidsoptimist, visjonær og tør å satse.

Tiden er inne til satse på digitaliseringen og fornybare konsepter, meldte han før han forsvant. Både Cognite og Aker Biomarine er for øvrig inne på listen over Norges 25 mest innovative i år. Du finner hele listen her.

Ukas andre høydepunkt her hjemme var nok Amesto Beyond, konferansen der famileselskapet Amesto ledet av Arild Spandow titter inn i krystallkula og spår om fremtiden. Open Innovation Lab of Norway og Innomag var i år partnere og konferansen ble en suksess, selv om alt foregikk virtuelt.

Posten Norge kommer for første gang med en frimerkeserie som hedrer våre fremste forskere og innovatører. Det applauderer vi! Kanskje det er Tone Wille’s frimerkesatsning som har medført at også Dagens Næringsliv er i ferd med å oppdage at det finnes mye spennende stoff blant landets mest innovative endringsagenter, enten de er gründere eller jobber med innovasjon i noen av Norges største virksomheter.

Dagens Næringsliv skal visstnok fremover satse på det området vi har brukt åtte år på å skrive om, men i stedet for å skjelve av skrekk i den forsinkede sommervarmen velger vi i stedet å gratulere DN med satsningen på innovasjonsstoff og tillater oss å ønske velkommen etter. Da vi for åtte år siden startet InnoMag, skyldtes det hovedsakelig at DN og andre norske aviser nektet å skrive om det vi syntes var mest interessant. De kalte det science fiction i de dager. Vi har for øvrig over 30 000 medlemmer som kan bekrefte at DN nok tenker riktig, dog ikke så raskt.

Ukas innovasjonsblomst går til Tone Wille i Posten Norge for frimerkeserien som hedrer innovatørene og endringsagentene blant oss og Kjell Inge Røkke for hans evne til å minne norske journalister på at livet nok går videre. Vi håper de deler blomsten med Amesto for deres Beyond konferanse som viser oss alle at fremtiden er et spennende sted!

Happy Friday!