Til tross for at Boris i London kjører bulldozer gjennom eldgamle engelske parlamentariske prinsipper og erter på seg både liten og stor, har ukas store event for oss endringsagenter vært INNOVASJONSDAGEN 2019.

Oslo’s dyktige og rause ordfører, Marianne Borgen hadde syklet opp til Epicenter og åpnet onsdag jubileumsutgaven av INNOVASJONSDAGEN på flytende engelsk med gode ord om et innovativt Oslo og betydningen av globale møteplasser – som denne dagen har blitt. Blant utlendingene som hadde tatt turen til den 10. utgaven var innovasjonsdirektør Phil Komarny i det som Forbes har utnevnt til verdens mest innovative selskap, nemlig Salesforce og Japan Innovation Networks leder, professor Noburo Konnu.

De pekte begge på at lille Norge på mange måter viste vei i retning fremtiden. En av Norges største entreprenører gjennom tidene, Bjørn Kjos var som alltid fremtidsrettet og pekte på Blockchain som en teknologi med potensiale til å endre både reiselivssektoren – og de fleste andre bransjer. Det vanket stående ovasjoner da han høyst fortjent av Open Innovation Lab of Norway ble hedret med hederspris og inntreden i deres Innovation Hall of Fame, der Tomra’s grûnder Petter Planke inntil nå har tronet alene.

Dagen bød også på flotte innlegg fra Åsne Havnelid i Norsk Tipping som pekte på viktigheten av å skape en kultur for innovasjon og betydningen av kryssfunksjonelle team i et knallgodt foredrag. Leverte til laud gjorde også Beyond Budgeting generalen Bjarte Bogsnes fra Equinor, dyktige og visjonære Katinka Greve Leiner fra Ferd. DNB klinket til med et herlig innlegg som spilte på mange strenger og fikk frem både latter og alvor når 200 år gamle elefanter skal danse med kjappe små mus. Mange gode poeng, og med en mus representert av 2 meter høye og minst like innovative Yngvar Ugland og en elefant representert av dyktige Ingjerd Bleikeli Spiten som slett ikke så ut som noen elefant satt latteren løst i en sal med mange av Norges beste innovatører til stede.

Ragnhild Nilsen, multi-innovatøren med doktorgrad i innovasjon og ledelse innledet med stev og var både engasjerende og utradisjonell. Alfred Tolle, grunderen av Wisdom Together og tidligere toppleder i Google pekte i sitt innlegg på betydningen av holistisk ledelse. Den 30 år gamle fremadstormende Marcus Hjelleset fra Moods minnet forsamlingen på viktigheten av å innse at utviklerne gjør alt de kan for at vi skal bade i dopamin – og helst bruke appene hele tiden. Vi må selv finne av knappen og sørge for at vi er tilstede der vi er, når vi er der! Jennifer Vessels fra Next Step som kjenner både USA og Norge bedre enn de fleste fikk frem poenget med at den beste innovasjonen kommer frem når uliek aktører samhandler.

Dagen ble avsluttet med gode innlegg av Marianne Aasen fra Simula, Bodø’s freske entreprenør Kirsten M. Holmen som tok oss med på en historie som savner sidestykke før Hollands globale innovasjonsprofessor Paul Iske fikk æren av å avslutte med innlegget om at det ikke bare er lov å feile, også temmelig nyttig. Et herlig innlegg der Hollands mestselgende innovasjonsforfatter og CFO (Chief Failure Officer) fikk frem både latteren og sine poeng på en god måte.

Alt i alt, og ikke særlig objektivt årets beste dag for nye tanker i samspill med noen av verdens ledende innovatører.

Det bærer jo ellers mot valg og for meningsmålere kan bevegelsene sammenlignes med de som man den siste tiden har målt for fjellpartiet Veslemannen. Etter å ha blitt varslet siden oktober 2014 med live sending og kontinuerlig overvåkning i 5 år resulterte de rekordstore bevegelsene i fjellet denne uka at deler av fjellet raste. Spørsmålet er hvor stort raset for enkelte politiske partier vil bli mandag, – og hvem som stiger til værs på de nye bølgene.

I England har Boris Johnson møtt veggen etter å ha kjørt bulldozer gjennom alt hva tradisjonsbundne engelskmenn holder hellig, og attpåtil kastet ut 21 av sine egne fra Underhuset. Slikt skaper jo unektelig uvilje.  Denne uka gikk han derfor på tre kjappe nederlag i parlamentet som han forsøker å stenge. Spørsmålet vi andre stiller oss nå er om alle maktkampene og personlige motsetninger er i ferd med å senke øya med den stolte historien. Boris er i hvertfall i ferd med å drukne i en malstrøm han selv har pisket opp. Som om ikke de tre nederlagene var nok klinket skuespilleren Hugh Grant, som selv har spilt engelsk statsminister i juleklassikeren “Love Actually” med en kraftsalve på twitter hvor Boris ble bedt om å slutte å “kødde med hans barns framtid” og i stedet bedt om å «Go to Hell», – det var neppe tettstedet utenfor Trondheim skuespilleren hadde i tankene…

Etter forrige ukes «avsløring» fra NRK om at Jonas Gahr Støre visstnok hadde investert sparepenger i et fond kom det denne uken frem at statskanalen morer seg med skape falske nyheter for å forvirre unge førstegangsvelgere. Mye tyder på at statskanalen har mistet sitt moralske kompass og at det meste flyter…

Det gjorde det kanskje også for den australske reporteren som var i Manchester for å dekke en Cricket kamp, besøkte en pub og betalte 650.000,- kroner for en øl, – i følge forklaringen han ga kona hadde han glemt igjen brillene…

Ukas innovasjonsblomst sendes til Bjørn Kjos og de andre talerne på INNOVASJONSDAGEN 2019, – og så benytter vi anledningen til å ønske alle våre lesere en riktig god helg og et godt valg.

Happy Friday!