Det er slett ikke bare i Seefeld at det deles ut medaljer og priser for tiden.

Uka begynte med Oscar utdeling, – og selv om man i år hadde klart kunststykket å gi konfransieren sparken holdt de likevel strengt på herrenes smoking-plikt. Derimot virket det som damene fikk lov til å gå med mye rart, og unge Kendal Jenner stilte innovativt nok i en kjole som mer minnet om noen tøyremser som overlot svært lite til fantasien. Alt for kunsten, kjendiseriet og kameraene!

Oscar for beste film gikk til roadtrip- historien om den hvite sjåføren som tok jobben med å kjøre en svart pianist fra by til by i sørstatene i 1962. En rørende historie som har blitt til en både tankevekkende og usedvanlig hjertevarm film.  I det som ble Green Book’s store kveld kom den kanskje beste kommentaren fra Spike Lee. Han var nominert i samme kategori, og minnet oss om at han også hadde blitt nominert første gang for over 30 år siden. Da tapte han til storfilmen Driving Miss Daisy, nå tapte han til Green Book. Som han selv formulerte det i et hjertesukk med glimt i øyet til oss i pressen;  “Every time somebody is driving somebody, I lose,”

I Barcelona har også det mobile stått i fokus. Det meste denne uka har dreid seg om Mobile World Congress i  de enorme Fira Gran Via utstillingshallene som har bugnet over av smarttelefoner og nye skjermbrett i alle former og farger. Over 105 000 mennesker har blitt kjørt rundt av både taxier og drevne selgere, – og byen har som vanlig kokt mens teknologisultne konferansedeltagere har fylt opp alle ledige hotellrom og over 40 000 AirBnB sengedøgn.

Her hjemme har Norge denne uka fått en ny verdig mester! (Fanfare!!!)  Da tenker vi ikke på Seefeld som jo arter seg som et åpent norsk mesterskap, men på den norske finalen i Startup World Cup. Finalen ble arrangert av Silicon Vikings, i samarbeid med Open Innovation Lab of Norway og NORBAN, i de flotte lokalene til KF.  Seks finalister fikk muligheten til å pitche sin ide for både investorer og juryen. Vinneren, som i mai kan pakke kofferten og reise over til den internasjonale finalen i San Fransisco, kommer fra Mo i Rana og lyder navnet Tag Sensors. Selskapets gründer Knut Nygard  kunne presentere en fiks ferdig løsning for å «tagge» produkter helt fra produsent til spisebordet. Med syv på baken var det en moden startup som gikk av med seieren, og med kunder som DHL og McDonalds viser de at de tør å satse stort.

Det var ikke tilfeldig at KF−sjefen sto for innledningen. Selskapet han leder har i løpet av de siste årene stått frem som en innovativ kraft. Både næringsminister, kunnskapsminister og statsminister har det siste året trukket frem selskapet som en viktig samfunns−innovatør. Den posisjonen må KF finne seg i å dele med mannen som i en alder av 78 år er i gang med å bygge opp et nytt selskap. Målet er tydelig, Terje og hans team ønsker å transformere oppdrettsnæringen. Terje, som i 1967 var med å starte Norsk Data, og bygget virksomheten opp til å bli et milliardselskap, for han senere tok Hafslund Nycomed på børs, avslørte også at etter hans oppfatning var en stor porsjon flaks viktig for å ta hjem gullet. For vår del er vi imponert over at IT nestoren har energi og entusiasme til å hente inn kapital til en ny viktig satsning. Vi håper og tror at han vil lykkes for det handler ikke bare om flaks, men også om timing og team.

Tag Sensor får delta i den  europeiske finalen i April og internasjonale finalen av Startup World Cup selveste 17. mai i San Francisco, med en topp-premie på hele en million dollar. Vi gratulerer og ønsker nordlendingene lykke til i finalen.

Noen må satse og gå foran, og det kan like gjerne være oss, sa administrerende direktør i Ragn-Sells, Bjørn Hoel denne uka og presenterte den elektriske søppelhenteren med konseptnavnet «Highway to El» – og sjelden har vel ordspillet på det australske hardrockbandet AC/DC’s verdensslager passet bedre. Ikke vet vi om likestrøm eller vekselstrøm foretrekkes av den førerløse søppelhenteren, men at Hoel og hans team har humoristisk sans det vedder vi på.

Ukas siste opptur ble for vår del idedugnaden som Norstella og DIFI inviterte til hvor de satte fokus på økt grad av datadeling,- og med over 70 ledere i salen bør etter vår oppfatning også digitaliseringsministeren glede seg til en vår der idemyldring og deling av data vil kunne levere betydelige gevinster.

Ukas innovasjonsblomst går til Terje Mikalsen, fordi han viser vei til en grønnere og smartere fremtid, til Knut Nygard fordi han skal ut i verden å vise frem at vi både kan, tør og får det til, samt til Norstella temaet fordi de initierer gode menneskelige kollisjoner!

Happy Friday!