Denne uken har mange østlendinger vinterferie, men det er slett ikke snø som daler ned. Istedet er det store mengder vann og flomvarsler som preger nyhetsbildet. DET betyr ikke at uken har vært uten nyheter. Den tristeste kom fra Jamal-Nenets, den skumleste fra London og den kanskje beste fra San Francsico…

I Russland døde den tøffe regimekritikeren og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, kun 47 år gammel, og dermed har Putin kvittet seg med nok en kritiker. Kun uker før valget som skal markere at 71-åringen kan kalle seg Russlands president også videre, i et skinnvalg der konkurrentene og kritikerne har “valget” mellom å bli buret inne eller tatt livet av. Navalnyj var åpenbart blant disse, og mannen som fikk 27 prosent av stemmene ved ordførervalget i Moskva for 10 år siden var åpenbart regnet som for farlig til å leve videre.

Spørsmålet er om ikke Putin og hans kumpaner nå har skapt en martyr – og de døde kan som kjent ikke drepes…

I London står redaktøren Julian Assange som startet Wikileaks og avslørte hvordan amerikanerne bombet sivile mål i Irak og i Afganistan i fare for å bli utlevert til USA. Vi har skrevet det før, men det er en skam å se hvordan USA forfølger en redaktør som ikke har gjort annet enn å avsløre hemmelige dokumenter som viser hvordan de overvåker og turer frem på måter som ikke tåler dagens lys. En av videoene Wikileaks la ut viser en video av et amerikansk kamphelikopter som meier ned og dreper 11 sivile i Bagdad, to av de drepte var journalister for Reuters. Du kan se Guardians forbilledlige reportasje om saken her. Uavhengige modige journalister og redaktører har en viktig rolle i arbeidet med å holde demokratier levende, men ingen er så blinde som de som ikke vil se. Her mener vi at USA kvalifiserer for medlemskap i Blindeforbundet og risikerer å skape nok en martyr.

“She was blinded by the light,
Revved up like a deuce, a runner in the night… Mama always told me not to look into the eyes of the sun, But mama, that’s where the fun is”

Sangen “Blinded by the Light” er engelske Manfred Mann & The Earth Bands største hit, men de færreste har fått med seg at sangen ble skrevet av det amerikanske rocke-ikonet Bruce Springsteen.  Saken handler i følge Springsteen om kontrasten mellom lys og mørke, håp og fortvilelse, samt frihet og undertrykkelse. I tillegg handler sangen også om hans søken etter identitet og formål i en kaotisk og forvirrende verden.  En passende sang å minnes i en kaotisk uke som denne synes vi, og Manfred Manns versjon er kanskje en av verdens beste cover-versjoner. Du kan se den her.

Mas og kaos kan jo også føre til så mangt, har du hørt denne?

To kamerater haDDE sommerjobb som utleiere av kanoer på en liten innsjø. Den ene tar frem megafonen og roper ut: “Kom inn, nummer 99, tiden din er ute.”

Den andre karen ser spørrende på ham og sier: «Vi har da ikke 99 kanoer!» Da hiver den første karen seg raskt over megafonen og roper: “Nummer 66, går det bra med dere?”

For oss teknologiinfiserte innovatører er kanskje ukas viktigste nyhet OpenAI‘s lansering av Sora, et verktøy som lar brukere generere realistisk videoinnhold basert på enkle promter ( tekstbeskrivelser). Den kunstige intelligensmodellen er ennå ikke åpen for publikum, men OpenAI har gitt ut noen videoer for å vise hva Sora kan. Blant videoene kan du nyte to små piratskip som kriger på et “hav” som er toppen av en kopp kaffe. Sjekk de ut her. De to OpenAI-forskere Tim Brooks og Bill Peebles fortalte New York Times at de valgte navnet Sora, som er japansk for «himmel», for å understreke «ideen om et ubegrenset kreativt potensial».I USA knuste også Nvidia nok en gang aksjemarkedets forventninger denne uken. I løpet av de siste 15 månedene har aksjekursen steget fra under $120 til nesten $700, og med en markedsverdi på $1,7 billioner er selskapet en av verdens mest verdifulle. Dette viser verdien av å satse på trender, rulletrapper som går oppover. Vi har sett denne historien utfolde seg før, Microsoft steg til værs på Windows, Google med søkefunksjonaliteten vi alle likte, Netflix som satset der bransjelederen Blockbuster nølte og Tesla som har tatt nakketak på en hel bilbransje som har sovet Tornerose-søvn i tiår. Realiteten er at det globale elbilsalget steg med over 40% i fjor, og som kjent har vi i Norge vist vei. Over 90% av de nye bilene solgt i januar var tro det eller ei elbiler her til lands.

Det kan gå både opp og ned i det korte bildet, og moter endres raskt, mens trender varer. Tross alt er det svært få som savner CD-butikkene eller løper til Blockbuster for å leie filmer.

Ukas innovasjonsblomster går til de tøffe heltene som tør å opponere mot Vladimir Putin i Kreml og mot utleveringen av Julian Assange med blomster og protester, uten store ord, men med et mot vi beundrer. Selv om forskjellene mellom despoten Putin og amerikanske myndigheter er store er de begge slik vi ser det, på ville veier når de burer inn regimekritikere som påpeker fakta de ikke liker. Mannfred Mann‘s versjon av “Blinded by the light” kom forresten fra en LP de kalte “The Roaring Silence” – det er en tittel vi har sansen for!

Happy Friday og riktig god helg!