Norge som kunnskapsnasjon er i høy grad avhengig av innovasjonsevne og entreprenører som lykkes, og det spirer og gror godt i vårt langstakte land og strand rundt. Likevel, et problem som mange undervurderer er den store mangelen på digitale vekstvirksomheter med globale ambisjoner. Her henger Norge etter og med Opera på vei til Kina, er det snart bare Telenor og Øystein Moan i VISMA som kan vise til digital vekst.

Hvorfor er dette så viktig?

I USA spiller de fire store, de såkalte FANG aktørene (Facebook, Amazon, Netflix og Google) en betydningsfull rolle, og med en gjennomsnittlig 2015 vekst på 83% sier det seg selv at disse fire skaper mye aktivitet og bidrar til verdiskapningen. Også våre naboer i øst gjør det bra med og blir oftere trukket frem som en av Europas ledende startup arnesteder. Sverige har i hvert fall fire såkalte enhjørninger på lista; Skype, Spotify, Klarna og Mojang (teamet bak Minecraft som Microsoft kjøpte). Et tankekors er at de fleste av de som kjenner startupscenen i Norge hevder at slike globale vekstkometer ikke vil kunne skje i et Norge der vi straffer investorer for å satse i norske selskaper.

I en uke der fremtiden vår har viftet med norske flagg og gått i tog for å feire det norske, burde vi som gode nordmenn i større grad heie frem de som satser. Det er på høy tid vi på vegne av norske endringsagenter stiller spørsmålet om hvorfor norske politikere så åpenbart belønner investeringer i eiendom og shipping, mens de fleste andre næringer må seile sin egen sjø.

Vi mistenker at altfor mange mangler forståelse, kjennskap og kunnskap om betydningen av de verdier og synergier som skapes når dyktige entreprenørteam, tidlige investorer og krevende kunder som tør å satse – og ikke minst heie på lokale krefter – møtes.

Derfor er det på høy tid vi sender ukas innovasjonblomst til to norske miljøer som kanskje kan være de neste norske enhjørningene, nemlig Unacast og Gelato.

Unacast has raised $5 million in a Series A financing round

Vi håper de lykkes og fremover følges av mange flere, slik at også Norge får sine enhjørninger som kan drive den digitale økonomien.

Det handler om å bygge fremtidens Norge og innovatører og endringsagenter som satse, utgjør en positiv forskjell. Hurra for dem!

2 COMMENTS

  1. Hei Poppy,
    Du har nok rett i at Norge har mye å by å, men at det hele fremstår litt vel fragmentert. Tror mange føler som deg, og håper at årets utgave av Innovasjonsmagasinet vil bidra i riktig retning. Flott at du også poengterer behovet for å dele med seg, sjekk gjerne ut X2 som drar i gang i Stavanger nå. Spennende initiativ!

  2. Det er ingen tvil at mer kapital og kompetanseutvikling for investorene i Norge kan gjør en forskjell. Fra mitt perspektiv, som utlending grunder i Norge, jeg oppfatte det er mye mer rom for eksperimentering her en andre steder i Europa og det mener jeg er et stort fordel. To ting er merkelig, viktig og enkle å endre:

    1) Hvor fragmentert oppstart miljø i Norge er, by choice! Både i Stavanger og i Oslo oppfatte jeg at splitt og hersk skaper mye mer entusiasme blant folk enn å koordinere. Det mener jeg er selv destruktiv for et så ungt, lite økosystem. Kom sammen!

    2) Hvor lite folk deler nettverke sitt! I Europa (i mindre grad enn i USA men allikevel) trenger du å snakke med noen som sitter i kompetanse utenom nettverket ditt, snakker du om det så kommer folk med forslag – «Snakk med henne, jeg introdusere dere». Her i Norge folk reagerer ikke (gross generalisation men, men). I Stavanger skjer det ofte at mellom deg og relevant nettverk står betalingsmur. Vær en good citizen, del relevante kontakt, for free. Ting går raskere sånn 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here