Vi etterlyser ofte heder og oppmerksomhet rundt landets mange endringsagenter, men denne uka skal vi slett ikke klage. Uka har vært et formidabelt prisdryss hvor en rekke norske endringsagenter har fått sine velfortjente priser. Håpet er at oppmerksomheten de har blitt tildelt kan veksles inn i suksess i tiden fremover, når blomstene har visnet og diplomene henger på veggen og samler støv.

Onsdag arrangerte Ferd sin årlige SosEnt-konferanse. Her feires hverdagsheltene som utvikler tjenester og finner løsninger på landets mange sosiale utfordringer. Årets sosiale entreprenør 2016 ble Generasjonsmøte M. 5 år etter at selskapet ble startet som en ungdomsbedrift gikk de til topps etter å ha blitt valgt av en jury ledet av Johan H. Andresen. Vi gratulerer!

Les også: Generasjonsmøtet M kåret til Årets Sosiale Entreprenør

I går var det Dataforeningen som hadde sin årlige Oscar aften, den såkalte Rosing konferansen. Blant mange priser er det grunn til å gratulere både Christine Bergland, sjefen i Direktoratet for eHelse og Arne Mjøs, som delte prisen årets toppledere. I juryens begrunnelse fikk de begge mye skryt for den endringsagentrollen de har i Norge. Fra oss i InnoMag går det en ekstra varm applaus til gründeren Arne Mjøs som fortsatt leder det norske IT-lokomotivet Itera, over 20 år etter at han og noen kollegaer startet opp. Ingen liten bedrift i seg selv!

Arne er en gründer som engasjerer seg, også i våre spalter, og det er ikke lenge siden vi kunne lese hans tanker om at Norge kan bli en digital stormakt. Hans poeng er godt og viktig; – I et lite land som Norge bør vi robotisere og automatisere alt vi kan, fordi vi kan og må. Vår norske eksepsjonelle, digitale infrastruktur gjør det mulig å utvikle nye forretningsmodeller, strukturer og samfunnsmodeller og ta innersvingen på store industrinasjoner. For å få til dette må også undervisningen digitaliseres og vi må utdanne oss annerledes. Tenk om vi i stedet for å forsøke å bremse utviklingen, ledet an med å implementere nye strukturer innen finans med bruk av digitale valutaer og såkalt blockchain-teknologi. Tenk om vi i stedet for å ta lappen fra Über-sjåførene, ønsket dem velkommen og bygget gode norske løsninger rundt Über-plattformen og resten av delingsøkonomien. Tenk hva vi kunne få til innen e-helse med pasientjournaler lagret sikkert i skyen, daglig oppdatert med informasjon fra smartklokker, helsedingser og apper som vil gi helt nye muligheter for forebygging og bedre helse. Det er digitalt kompetente ledere som Arne og Christine vi trenger å høre mer av og lese mer av – våre spalter er åpne.

Årets hederspris ble tildelt Erik Fossum, Brønnøysundregistrenes mangeårige sjef som sammen med de tidligere etatslederne Bjarne Hope (Skattedirektoratet) og Svein Longva (SSB) samarbeidet om å bygge en helt sentral samarbeidsplattform som svært mange andre land misunner oss – nemlig Altinn. De tre turte å tenke utradisjonelt, innovativt og på tvers av etatsgrensene. Realiteten er at de drev prosjektet igjennom til tross for både motstand og svak politisk forankring. Altinn har revolusjonert innrapporteringen og den elektroniske dialogen mellom næringslivet og det offentlige. Så godt som hundre prosent av norsk næringsliv bruker i dag Altinn jevnlig i sin dialog med forvaltningen, og over 200 millioner skjema og meldinger har så langt passert via løsningen. De totale besparelsene for samfunnet ligger visstnok et sted mellom 15 og 20 milliarder kroner. Løsningen har vært gjennom opp – og nedturer, men at dette er en offentlig suksess drevet frem av 3 pionerer som turte å tenke nytt og stort, lenge før samhandling ble OK, gjør at vi er stolte over å sitte i juryen som ga Erik Fossum årets hederspris.

På en annen kant av Oslo fikk Arcus prisen av dataforeningens BI fagruppe for å ha bygget den beste BI- løsningen, som gir ledelsen innsyn i hva som selges hvor, når og en rekke andre sentrale nøkkeltall. I en verden der alt virker å gå fortere, er verdien av informasjon større enn noensinne, og årets tre finalister hadde gjort flott innsats for å gi sine virksomheter en konkurransefordel. De to som nesten vant var Orkla og Nets. Felles for alle finalistene var at de var drevet frem av dyktige endringsagenter som er verdt sin vekt i gull for virksomhetene de jobber i.

Mange norske virksomheter er flinke til å tenke nytt, noen er også flinke til å gjøre nytt, og denne uken går vår innovasjonsblomst til alle de flotte endringsagentene, entreprenørene og innovatørene som tør å utfordre status quo. Sammen bereder de grunnen for et mer innovativt norsk næringsliv basert på ny innsikt og nye smarte innovative løsninger som former morgendagen!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here