I dag legger over 270 seilbåter ut på det som før Covid-19 var en av verdens største regattaer. Oslofjorden fylles av seilbåter med sine fargerike seil med baugen pekende sydover. Færderseilasen er et vakkert skue. Det er likevel 2 andre begivenheter som stikker av med oppmerksomheten denne uken…

Omtrent samtidig legger statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru fram den nye stortingsmeldingen som peker ut retning for hvordan vi fremover skal hente ut det industrielle potensialet i norske energiressurser. Energimeldingen er nok ukens viktigste begivenhet for landets mange endringsagenter, – og lobbistene har gitt over 190 innspill som omhandler alt fra havvind, hydrogen, CCS, utvinning av havbunnsmineraler, oljeindustri og vannkraft. Vi vet allerede at Energimeldingen vil bli farget både grønn og blå, – til tross for at det er vår utnyttelse av det sorte gullet som har gjort det hele mulig.

Næringsminister Iselin Nybø sitter heller ikke stille i båten. Tirsdag inviterte hun til eierskapkonferansen – og tatt i betraktning at staten sitter med eierskap i 74 selskaper, med til sammen 333 906 ansatte er det en viktig begivenhet. Dagens Næringslivs avslørende reportasje om Kongsberggruppens mangeårige smøring av offentlige tjenestemenn i Romania ble ikke nevnt, men det faktum at eierrapporten for første gang inneholder en oversikt over selskapenes direkte og indirekte klimagassutslipp ble applaudert. Blant de som uttalte seg var Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB, og nyvalgt president i NHO Svein Tore Holsether, konsernsjef Yara. Tilstede var også Posten Norges konsernsjef Tone Wille som har ansvaret for en forbilledlig års-og bærekraftsrapport med et navn vi liker godt – “I forkant av fremtiden”. Du kan lese den her. Denne uken ble det også kjent at deres innovative Amoi løsning som vi har skrevet om flere ganger stakk av med årets Gulltaggen pris i kategorien Design og Teknologi. Tone Wille står også for ukens beste sitat, slik vi ser det;

For oss handler bærekraft om å snu dagens utfordringer til morgendagens muligheter for verden og oss.

Du kan lese mer om konferansen her.

Ukens andre store begivenhet er EU parlamentets godkjenning av det europeiske Covid vaksinepasset. Konsekvensen er at det etter 1. juli blir betraktelig enklere for EU-borgere med grønne sertifikat å krysse grensene uten restriksjoner og karantenekrav. I en fersk Ipsos undersøkelse antok 2 av 3 at en slik løsning vil bli vanlig, til tross for at slike løsninger reiser noen åpenbare sikkerhetsutfordringer. Japan som snart skal arrangere OL var raskt frempå og sa at de vil støtte det europeiske vaksinepasset, til tross for at løsningen har noen åpenbare mangler. QR koden kan altfor lett tukles med.

Japanerne sier det handler om åpenhet og trygghet for utøverne og tilskuerne, – til tross for at Japan for tiden er hermetisk stengt for utlendinger.

For de fleste handler de neste ukene mindre om regattaer og mer om fotball. Innovativt nok skal hele 12 land være med å arrangere, og UEFA’s EM fest starter med åpningskampen i Roma allerede i dag, – og som mange husker er Portugal tittelforsvarer etter at de slo Frankrike i Paris i 2016.

Så du det på TV var du ikke alene, mer enn 284 millioner seere fikk med seg kampen og Ronaldo’s gledestårer.

I 2021 benytter alle lagene innovativ AI teknologi for å forstå hvordan de kan spille optimalt, og elementer fra spillteori og maskinlæring er en del av stallen. Det ikke så mange vet er at i neste uke så sparkes også RoboCup i gang. Her har de gått et skritt lengre og byttet ut spillerne med roboter. Spørsmålet vi stiller er; Når vil vi se den første innbytteren i stål – ikke i år, men ta en titt her.

I Brasil investerte milliardærinvestor Warren Buffett og hans Berkshire Hathaway 500 millioner dollar i den Brasilbaserte digitale banken Nubank, som utfordrer dagens banker med nye innovative løsninger. Investeringen er ekstra interessant når man tar med seg at Buffett allerede er en av de største eierene i banker som American Express og Bank of America. Det er kun 8 år siden Nubank ble startet, men med 35 millioner kunder er dette en aktør som viser oss alle at det finnes ikke lenger bransjer som ikke vil endres dramatisk. Nubank kundene betaler ingen gebyrer og har øyeblikkelig tilgang til alt via sin mobil. Selskapet ble startet av David Vélez fra Columbia, Cristina Junqueira fra Brasil og amerikaneren Edward Wible, – det kaller vi innovasjonskraft og diversitet i praksis 🙂

Ukens innovasjonsblomst går til de tre unge entreprenørene fra Ålesund som vant årets kanskje viktigste NM, – du kan lese mer om de her og Tone Wille i Posten for en forbilledlig årsrapport, en innovativ prisvinner i Amoi appen og ikke minst for ukens beste sitat.

Happy Friday og Stay Safe!