Det skjedde litt av hvert innen norsk politikk denne uken. Mens en statsråd omtrent måtte bæres ut mens hun ropte at det er vondt å ikke bli trodd, er andre drevne politikere lei interne slåsskamper og kaster inn både håndklær og medlemskort.

Både SV’s Kari Elisabeth Kaski og Fremskrittpartiets Christian Tybring Gjedde har fremstått som tydelige politikere med sine meningers mot, – og slikt har vi respekt for. Nå gir de seg og gir oss andre et tydelig signal om at det koster å være tydelig.  Atter andre politikere velger i stedet å kuppe hele prosessen med merkelige krumspring slik Senterpartiet og ungdomspartiet til Rødt gjorde denne uken…

La oss først se litt nærmere på Senterpartiets merkelige saltomortale. Etter å ha jobbet med en ny bondemelding i halvannet år og fått på plass et solid flertall for sitt eget forslag, valgte de utrolig nok å gå fra avtalen med Høyre og Venstre samme dag saken skulle avgjøres. Slikt gjør man jo ikke, det hele vitner om både amatørmessig og særdeles lite tillitvekkende oppførsel.

“Tydelig at dette ikke er en regjering man kan stole på”, uttalte Høyres Lene Westgaard-Halle til NRK.

Saltomortal er vel også en grei beskrivelse av ukas “leder-drama” i ungdomspartiet til Rødt der den gamle ledelsen anklaget den nye ledelsen som fikk flest stemmer for å ha ledet et kommunistisk kupp, – og vi som trodde at dette kaltes demokrati og at Rødt var nettopp kommunister…

Verre synes vi det er at Ahmed Alsaedi, en av de to nye nestlederne i Rødts ungdomsparti følge Nettavisen nylig poserte på sosiale medier med russisk automatvåpen under et besøk i hjemlandet Irak. Han hevder også at Ukraina bør overgi seg. Er det bare oss som tviler på at partiet kommer til å bykse oppover på meningsmålingene…?

Nok en saltomortale av spektakulære proporsjoner står også Prinsesse Martha Louise og hennes utkårede Durek Verett for. Paret som i flere år har stilt opp i de merkeligste TV- programmer og i lang tid bevisst har brukt presseoppmerksomheten til å pushe både vaginavask, amuletter og kurs innfører nå en presseboikott. Årsaken er visstnok at de mener å vite at pressen vil fortelle løgner om paret nå som bryllupet nærmer seg.

Vi undres på om det er innafor å kalle det prinsessenykker, og foreslår istedet at paret lytter til sangen Truth About You som den amerikanske countryartisten Mitchell Tenpenny hadde en hit med i fjor;

“If you quit telling lies about me
I won’t tell the truth about you!”

Samtidig om vi her hjemme opplever politiske turnøvelser av høy klasse har HKH kronprins Haakon, næringsminister Jan Kristian Vestre og digitaliseringsminister Karianne Tung vært på besøk i San Francisco, og over 120 deltagere har vært med i delegasjonen. Lite visste deltagerne at Vestre før han var tilbake på norsk jord var lansert som landets nye helseminister. Inn som ny næringsminister kommer i stedet tidligere fiskeriminister Cecilie Myrseth som er psykolog av bakgrunn.

Vi sliter med å forstå at Jonas Gahr Støre tror det et vinnertrekk å rokere på ministre på en måte som plasserer de i posisjoner der de mangler relevant erfaring. Ser han ikke at på den måten mister vi både fart og retning, – og det i en tid som nettopp trenger økt handlekraft?

Vestre som tidligere kom fra oppgaven som møbelbedriftsleder har vist stor entusiasme for oppgaven med å fremme næringslivet, selv om det har blitt mest prat og lite leveranser. Nå skal han overta et departement han absolutt ikke har noen forutsetninger for å kunne lede. Vi undres på hvor denne misoppfattelsen om at gode politikere kan lede hva som helst kommer fra. Mens våre nordiske naboer er inne blant verdens 10 mest innovative land ligger Norge på en svært gjennomsnittelig 19. plass.

Ingen skal fortelle oss at denne ukens ministerrokering hjelper våre muligheter til å fremstå som et mer innovativt land.

Denne uken kom også nyheten om at Samsung har passert Apple som verdens ledende smarttelefon leverandør. Det var analyseselskapet IDC som meldte at i første kvartal av 2024 ble det levert hele 289,4 millioner mobiltelefoner. De tre største er;

  • Sør Koreas Samsung – med 60,1 millioner enheter
  • USA’s Apple – med 50,1 millioner enheter
  • Kina’s Xiaomi – med 40,8 millioner enheter

Ikke rart salget av kameraer stuper. som han sa mannen som var avhengig av sin smarttelefon;

I can’t picture myself without a camera phone 🙂

Mens country-fans ivrig venter på Taylor Swifts nye utgivelse som lanseres denne helgen og ligger an til å bli historiens raskest selgende skive, feirer bil-fans over hele verden 60-års jubileet til Ford Mustang som hadde sin premiere på New York World’s Fair 17. april 1964. Mustang er visstnok verdens mest solgte sportsbil de siste ti årene, og det mangler ikke på gjesteopptredener i både filmer, TV-serier, musikkvideoer og dataspill. Sportsbilen er også verdens mest likte bil på Facebook, så selv i en tid preget av raske endringer er det enkelte ikoner som tåler tidens tann godt!

Før vi gir oss for denne gang vil vi minne våre lesere om at denne helgen markeres verdens egen bursdag, nemlig EARTH DAY den 22. april. Og allerede dagen etter, den 23. april skal årets Bokdag feires. En hyllest til bøker og forfattere, og rollen de spiller for å bidra til kreativitet, mangfold og lik tilgang til kunnskap. Hvis du lurer på hvorfor FN valgte nettopp denne dagen må vi helt tilbake til 1616. Det var nemlig dagen og året som tre av verdens største forfattere døde: Miguel de Cervantes, William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega. Nesten 400 år senere, i 1995, vedtok UNESCO at Verdens bok- og opphavsrettdag skal markeres på denne datoen hvert år, og dagen feires faktisk i over hundre land…

Vi nøler ikke med å anbefale et gjensyn med brave new world (Vidunderlige nye verden). Romanen ble først utgitt i 1932 og ble Aldous Huxleys mest kjente, og i motsetning til Harald Eia’s chat gdp genererte forslag er dette bokforslaget helt ekte 🙂

Ukens innovasjonsblomster går til alltid entusiastiske Jan Kristian Vestre som nok hadde mest lyst til å forbli næringsminister. På forventningsfullt Nobelsk Obama-vis håper vi han deler prisen med innkommende næringsminister Cecilie Myrseth som etter Vestre‘s rundreiser nå arver mye hun må levere på for å komme norske endringsagenter og verdiskapere i møte. Forventningene til positive endringer er nemlig skrudd skyhøyt, – noe gode psykologer vet at kan skape utfordringer…

Happy Friday og riktig god helg!