Den første våruken er ved veis ende og sikre vårtegn som hvitveis og blåveis er byttet ut med hvite og blå munnbind. I Oberstdorf-VM er det vårstemning så det holder og langrennsutøverne nærmer seg strandvolleyball-utøverne antrekksmessig. Varmen virker ikke å redusere Norges medaljedryss, – og norske skiløpere tapeserer pallen i gren etter gren. Særlig går det ut over svenskene som sliter med å se den norske gladskapen.

Likevel, noen svensker smiler fra øre til øre, for eksempel har det svenske fintech vidunderet Klarna denne uken hentet inn 1 milliard dollar. Ikke dårlig for et selskap som begynte sin reise i 2005 da de tre gründerne presenterte Klarna’s forretningsidé på den svenske handelshøyskolens årlige entreprenørkåring. Juryen var ikke imponert og stemplet forretningsideen som naiv og noe bankene åpenbart ville være bedre egnet til å gjøre selv.

I juryen satt både Sveriges kong Carl XVI Gustaf og to av Sveriges mektigste næringslivsledere, H&M-gründer Stefan Persson og investor Marcus Wallenberg

I dag går over halvparten av all elektronisk handel i Sverige gjennom Klarna’s systemer og selskapet er i skrivende stund verdsatt til over 250 milliarder svenske kroner. Det viser oss alle hvor vanskelig det er å plukke vinnerene. Det er all grunn til å gratulere den svenskamerikanske forretningsengelen Jane Walerud som trodde på gründerene og investerte de første kronene i selskapet. I dag er hun milliardær og kan smile vel så bredt som norske skistjerner.

I et forsøk på å synliggjøre hvor lett det er å drepe gode ideer har vi i InnoMag i samarbeid med Open Innovation Lab of Norway samlet 25 gode spørsmål som effektivt bidrar til å stoppe innovasjon. Du kan laste de ned her, – og vi tar sjansen på å gjette på at du nok har møtt disse på din egen vei mer enn en gang.

Ukens høydepunkt for oss var det nok også Open Innovation Lab of Norway som stod for, med selveste “Mr Creativity,” John Kao i servitørrollen. Den amerikanske professoren har spilt med Frank Zappa, vunnet en Tony som regissør og har en rekke kjente bøker under beltet (blant annet Innovation Nation). Denne ukens MasterClass servitør tok oss med ned i de seks intelligensene som innovasjonsarbeidet bør spille på. Det ble en øyeåpnende seanse som tåler gjensyn, – noe Innovasjonsportalens medlemmer enkelt får til.

For alle som ønsker nye signaler anbefaler vi også en titt på CHINA START programmet som sikrer dyktige norske grundere og scaleups en unik mulighet til å bli kjent med det kinesiske markedet og møte kinesiske investorer. Et selskap som har gjort det er Ntention fra Trondheim. Du kan lese saken her.

Høyt til værs forsvant også Starship, Elon Musks nye innovative, gjenbrukbare rakett som på sikt skal frakte sjeler med utferdstrang til Mars og andre fjerntliggende reisemål. Vi snakker om verdens største rakett, – dette er ekte disruptiv innovasjon.

Både oppskytningen og landingen gikk bra, men rett etter at kameraene var slått av eksploderte raketten. Bildene vi har sett tyder på at det blir lite gjenbruk denne gangen!

Også husprisene stiger med rakettfart. Denne uken kom statistikken fra Eiendom Norge som sier at i Oslo stiger nå prisene raskere enn noensinne. 15 prosent vekst på ett år gjør det ikke lett å være ung i et brennhett boligmarked. Utviklingen er neppe bærekraftig…

Ukas gladsak for enkelte er muligens at Hamar Arbeiderblad gledestrålende kan melde om fire lokale karer snart starter spritproduksjon i Løiten Brænderi igjen – og de gjør det med kirkevergen som daglig leder. Vi liker tankegangen og ønsker gründerne lykke til.

Molde ordfører Torgeir Dahl skapte denne uken brann alle steder unntatt i rosenes by med sin bredside mot Oslo’s håndtering av Covid-19 krisen. Da det viste seg at statministerens kontor var innblandet var det duket for nok en pressekonferanse og et nytt kapittel i den norske paradegrenen “Vi-legger-oss-flate-uten-egentlig-å -endre-noe-som-helst”. Samtidig som norske politikere diskuterer uvesentligheter feies de store spørsmålene i stor grad under myke tepper. I USA vaksineres nå over 1 million mennesker – hver eneste dag, mens vi i Norge klarer under 10 000 og på Stortinget diskuteres om fergene skal subsiideres med nye milliarder.  Hallo?

Hva er årsaken til at ingen stiller spørsmålet om vi har overlatt for mye politisk makt til Helsedirektoratet?

, som for ett år siden virket fullstendig overrumplet av pandemien da den to måneder etter WHO’s varsling kom til Norge. Ikke akkurat imponerende ledelse slik vi ser det…Det må også være lov å minne om influensaepedemien i 2016 kostet 1.700 nordmenn livet. Vi kan ikke huske at noen politikere foreslo full nedstengning av samfunnet da….

I USA, nærmere bestemt Orlando i Florida blir SMK’s blemme som mild sommerbris å regne. Der har de nemlig denne uken arrangert den årlige Conservative Political Action Conference (CPAC)Hyatt Regency hotellet. Blant talerne var Donald Trump, som i sin første tale etter å ha forlatt det hvite hus beviste at han fortsatt lever i sin egen boble. På en overbevisende måte beviste han at det var en kjempetabbe å ikke dømme han i riksrettsaken. Donald gjentok løgnene om at han vant valget og påstod fra scenen at president Joe Biden var en katatrofe for USA, mens han var helten. Surprise! Han sa også at han ikke hadde noen planer om å starte noe nytt parti og regnet det republikanske partiet som sitt… Arrangørene fikk forøvrig mye pepper på sosiale medier for å bruke symboler som til forveksling minnet om symbolene (norrønne runer) som nazistene brukte under krigen.

Vi holder oss i USA litt til. Texas største og eldste elkraftselskap, Brazos Electric Power Cooperative måtte denne uken søke om konkursbeskyttelse etter å ha mottatt krav om 1,8 milliarder dollar i etterkant av kuldeperioden som medførte at millioner nylig måtte klare seg uten strøm.

Her hjemme er det også åpenbart at mange virksomheter sliter med pandemien og myndighetenes hyppige krav om nedstengning. Likevel viser konkursstatstikken til Bisnode Dun & Bradstreet at nesten ingen går konkurs. Totalt er nedgangen for konkurser på hele 40,2 prosent hittil i år, og det har ikke vært registrert økning i konkursene en eneste måned siden februar i fjor. Dette tyder på at ordningene er rause, kanskje vel rause.

Ukens innovasjonsblomst går til professor John Kao og fire lokale spritentusiaster som innoverer på opplevelsesfronten, – og satser på lokale poteter.

Happy Friday – og stay safe!