Verden står overfor dype sosiale, økonomiske, politiske og ikke minst teknologiske endringer, og den hovedmistenkte er IT sektoren.

I forrige uke var 250 politikere, en rekke statsledere og noe over 1000 CEO’er nok en gang samlet i den lille sveitsiske alpelandsbyen Davos for å diskutere, få faglig påfyll og stå på ski – deltageravgiften er skarve 71.000 dollar – det hele handlet mye om å skape begeistring for en fremtid som vil være svært forskjellig fra dagens versjon og litt om hva slags verden vi ønsker å gi videre til neste generasjon.

Det er ikke mer enn vel 20 år siden nettleseren Netscape åpnet internett for de fleste av oss, og så vidt 10 år siden noen Harvard studenter gikk løs på oppgaven med å skape verdens største nettsamfunn, de har fått til mer enn de fleste av oss på 10 år. Facebook har nå passert Kina som verdens mest folkerike samfunn.

Likevel våger jeg påstanden om at de endringene vi har opplevd de siste 20 årene kun er å regne som en oppvarmingsøvelse for de endringene vi skal gjennom i løpet av de neste 10 årene.  Vi er i ferd med å frigjøre oss fra gammelt tankegods og opplever starten på den digitale tidsalder der begrensninger som tid, avstand og tilgjengelighet er en saga blott.

Det er en fremtid som byr på enorme muligheter, men den vil også rasere mange av dagens virksomheter og gjøre mye av det vi i dag driver med like avleggs som å legge ved i ovnen for å koke seg en kaffetår.

Krise gir muligheter

Endringer er ikke bare tema i Davos, også her hjemme på berget er behovet for endringsvillige ledere som innser at gamle sannheter ikke lenger holder mål større enn noensinne. Selv om denne kronikken er skrevet i januar tyder alt på at 2015 vil bli et år som preges av store endringer i Norge både innen offentlig og privat sektor. Jan Tore Sanners kommunereform vil merkes, helsesektoren står foran store endringer og oljesektoren som i mange år har smurt den norske velstandsutviklingen har våknet opp til en ny virkelighet og intet tyder på at oljeprisen skal opp igjen med det første.

Det snakkes om bransjer i krise, men er ikke bare kriser forkledde muligheter for de som er villig til å handle og satse på at endringene ikke bare er forbigående?

En av fordelene med å sitte som generalsekretær i Innovation Forum Norway er den flotte muligheten det innebærer til å møte hverdagshelter som sloss for morgendagen, kall de gjerne endringsagenter. Du kjenner nok noen du også, det er de som med entusiasme lytter når det snakkes om nye teknologiske fremskritt og de som først tør å signere kjøpskontrakter når IT bransjen leter etter forsøkskaniner.

Orkesterplass til fremtiden

IT bransjen endres også og det er et paradoks at samtidig som informasjonsteknologien blir en del av ALT vi omgir oss med, blir bransjens fotavtrykk mindre og mindre. Snart vil de fleste av oss vandre rundt som levende datasentraler og både bilmekanikeren som skrur på vår bil, urmakeren som fikser vår kroppsklokke, legen som justerer våre indre sensorer, optikeren som reparerer våre briller, coachen som sikrer at vi gjør våre daglige fysiske og mentale øvelser slik de skal  og snekkeren som printer ut vårt nye 3D hus er i realiteten allerede både fagekspert og IT spesialist.

Tingenes internett, mobile løsninger, 3D printing, maskinlæring og Big Data endrer verden i et stadig raskere tempo. Innen 2030 vil vi ha over 100 trillioner sensorer, og de vil levere data til oss som gjør oss både smartere og grønnere enn de fleste av oss i dag evner å forstå. I morgen vil våre biler ta oss dit vi sier uten vår inngripen, både klær og sko 3D printes mens vi venter, Bioprinting vil gi oss personlige antibiotikapiller samt nye organer som nytt hofteledd, en ny nyre eller kanskje en lever.  3D printing vil bli vanlig i de fleste bransjer og konsekvensene vil bli enorme. Et kinesisk selskap har allerede 3D printet det første huset til en samlet pris på vel 40.000 norske kroner, målet er å gjøre hele prosessen på under en dag.  Det kan være verdt å merke seg at en størrelse som Chris Anderson, tidligere redaktør av  WIRED og i dag CEO i 3DRobotics, har uttalt at 3D printing alene vil bli større enn internett.

Kort oppsummert, fremtiden blir spennende, –  og for deg som har valgt IT bransjen som arbeidsplass har du i realiteten kjøpt deg orkesterplass til fremtiden. Husk likevel at det viktigste i fremtiden ikke er hva du vet, men hvem du kjenner – og derfor blir relasjoner og gode nettverk som virker viktigere enn noensinne.

Endringsagentenes år

Noe av det unike i Davos er nettopp at ledere fra ulike sektorer frikobles fra daglige gjøremål for å fokusere på fremtiden, de får anledning til å høre fra de beste ekspertene, samt ikke minst det faktum at de oppfordres til å hente kunnskap fra vidt forskjellige områder. Stor lærer av liten, gammel lærer av ung og privat sektor lærer av offentlige endringsagenter, – nye helter dukker opp med nye fargestifter og nye verdier. Vi i Innovation Forum Norway tror dette er oppskriften enten man velger å dra til Davos eller prioriterer en skitur i lavereliggende områder her hjemme.

Verden går fremover og teknologien skaper muligheter – og vi er i Norge i en ledende posisjon!

La 2015 bli året du støtter opp om endringsagentene og de som utfordrer status quo. Aldri har behovet vært større, aldri har gevinstene vært viktigere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here