Sommersolverv passerte i god fart tirsdag, nå bærer det atter mot mørkere netter og kortere dager. Mens vi i Norge og Norden feirer årets lyseste dager og gamle hedenske festtradisjoner med bading, danseglede og bålbrenning er Norges Bank og andre sentralbanker travelt opptatt med å bremse festen.

Denne uken steg renten igjen, men det gjenstår å se om det er nok til å bremse inflasjonsspøkelset som for alvor har våknet til liv både i Norge og mange andre land. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache annonserte på rentemøtet St.Hansaften en dobbelt så kraftig renteheving som tidligere varslet. Det betyr at styringsrenten nå er på 1,25 prosent, men det er langt opp…Noen av oss husker fortsatt da renten passerte 16% på slutten av 80-tallet.

Temperaturen stiger fortsatt i sør, krangelen om man skal splitte opp Kristiansand til tross for at de lokale myndighetene ikke ønsker det vitner om en demokratisk overkjøring som får ellers sindige sørlendinger til å lure på hva Støre og Slagsvold Vedum egentlig forsøker å få til, – lytte til lokaldemokratiet gjør de åpenbart kun når det passer… I sin egen regjeringsplattform har de åpnet for å oppløse tvangssammenslåtte kommuner som sender søknad, men det valgte Kristiansand kommune å takke nei til å gjøre. Imidlertid finnes det noen bønder i Søgne som har engasjert seg for tvangsoppløsning og de sendte på egen hånd inn en søknad om å slippe å være en del av Kristiansand kommune. For å sette det hele inn i perspektiv åpner Senterpartiet og Arbeiderpartiets logikk for at for eksempel Tøyen bydelsutvalg kan kreve løsrivelse fra Oslo. Veien er kort til lokale initiativ som slett ikke bringer verken landet vårt fremover eller tilliten til våre folkevalgte oppover.

Oppover går det derimot med det norske fotball-landslaget som etter Ståle Solbakkens siste seire på ukens ferske FIFA rating er på 36. plass, – det hjelper oss nok ikke inn i Fotball VM. Det toget gikk for et år siden, men EM i Tyskland i 2024 er et mulig mål og posisjonen er den beste på 5 år. Det er likevel langt opp til den kruttsterke posisjonen Norge hadde i 1993 og 1995 under Egil «Drillo» Olsen. Da inntok vi andreplassen, kun slått av Brasil.

Siden vi er inne på tog er ukas store happening for mange Pride opptogene, – og mens vi i Norge feirer mangfold og kreativitet og lar regnbueflagget vaie fra selveste Stortinget denne uken er det krefter som mener at utviklingen skaper kjønnsforvirring hos den oppvoksende generasjon. Vi skal ikke gå inn på den diskusjonen her, kun konstatere at Gilbert Baker, en aktivist som jobbet for homofiles rettigheter i San Francisco designet regnbueflagget for å speile det fargerike og kreative mangfoldet Baker mente preger det homofile miljøet. I dag brukes flagget over hele verden som et symbol på mangfold og skeive rettigheter.

Det går alltid et tog, sies det, men la oss slå fast at vedkommende som sa det umulig kan ha bodd i nærheten av Oslo, i hvert fall ikke sommerstid. Også i år er det buss for tog som møter de som vil ut å reise. Det får oss til å minnes det noe komiske, dog mangfoldige skiltet «Flytogbuss» som stod på bussfronten da vi ble loset over fra toget i Lillestrøm for noen år siden…

Ukens spesialutsending er uten tvil Kjell Inge Røkke som nå blir en del av FN’s Ocean Decade Alliance. Selve utnevelsen skjer på FNs havkonferanse i Lisboa i Portugal kommende mandag, og for en fisker som har levd på og av havet i store deler av sitt voksne liv er dette en opptur som smaker godt. Med Røkkes evne til å få ting til å skje ser vi positivt på initiativet. Temaet på konferansen som egentlig skulle vært arrangert i 2020 er hvordan sikre at innovasjon og forskningsresultater kan bidra til å løse havets utfodringer (Bærekraftsmål 14). Det vil handle om åpen innovasjon, partnerskap og kreative løsninger og og vi håper Kjell Inge Røkke har tålmodighet til å skape resultater. Gjennomføringskraft har jo bevist at han definitivt besitter og med REV Ocean som verktøy og eierskapet i Cognite sitter han godt plassert. Tvi, tvi sier vi!

Han skal blant annet bidra til å tilgjengeliggjøre havdata fra industrikilder slik at informasjonen kan benyttes i både forskning og politikk. Han vil også delta i å utvikle et system som tilbyr gratis forskningstid på skip over hele verden. Du kan lese mer her – og konferansen er som alle FN’s konferanser gratis.

La oss avslutte med en liten oppstandelse av det hyggelige slaget. Engelske Kate Bush som slo gjennom på 80 tallet med sin egenkomponerte megahit Wuthering Heights allerede som 19 åring klatret denne uken til topps igjen på de engelske hitlistene med sangen Running up that hill. Som 63 åring er hun med det BÅDE den yngste og eldste kvinnelige artisten som har klart det kunststykket. Kudos, Kate!

Ukens innovasjonsblomst går til Kjell Inge Røkke og vi håper han velvillig deler med nettopp Kate Bush. Kjell Inge får den fordi han bryr seg og bruker engasjementet for havet til felles beste, Kate fordi hun viser at av og til handler innovasjonskraft om å stå løpet.

Hapy friday og riktig god helg!