I skjæringspunktet mellom høst og vinter, regn og snø feires mer eller mindre viktige dager og store og små begivenheter. Her er ukas høydepunkter:

Vi begynte uka med massive tilbud for single, – den store singeldagen som i motsetning til de fleste andre «dager» ikke kommer fra USA, men visstnok som en studentgreie fra Nanjing universitetet i Kina. På 20 år har dette vokst til å bli en global handelsfest for alle single – eller enestående som noen foretrekker å kalle seg. I tillegg feires både verdens restemat-dag og verdens filosofidag denne uka, – og som om det ikke var nok kommer FN’s toleransedag lørdag. En viktig dag som dessverre går de fleste hus forbi – trist i en verden der økt toleranse fremstår som den kanskje viktigste motvekten til rasisme og voldelig ekstremisme. Ukas tankeleder er inne på temaet i sin flotte historie som starter med indianerene som slår seg ned på flyplassen i New York. Herlig! Du kan lese hele undringen til Vigdis Jordal her.

Og i neste uke er det FN’s barnekonvensjon som skal feires, og det synes både vi og generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken er et av verdens viktigste dokument. Så viktig at den bør være en del av vårt DNA. De har tatt innovative grep vi i InnoMag applauderer – du kan lese hele saken her. Barnekonvensjonen blir det første offisielle dokumentet som lagres på denne måten. BRAVO!

Alt tyder på at FN får mer å gjøre, men dessverre mindre å si, – fordi Donald Trump synes det er viktigere å bygge mur mot Mexico enn å betale FN regningen.

En annen aktør som har fått mer å gjøre og mindre å si er den gamle storheten Hewlett Packard (HP), som i praksis sparket igang Silicon Valley økosystemet mer eller mindre egenhendig. De to vennene Bill Hewlett og David Packard startet HP i aprikos-hagene utenfor Stanford universitetet i 1939 og delte villig med andre, resultatet har blitt verdens ledende innovasjonsmekka. Nå blir selskapet sannsynligvis kjøpt opp av Xerox. Ironien i at det er selskapet som i stor grad misset hele teknologibølgen som nå kjøper opp selve krumtappen i IT bølgens første og andre bølge er åpenbar. HP har dessverre vært en skygge av seg selv de siste årene og senest i oktober annonserte selskapet at de måtte kutte mellom 7000 og 9000 jobber. Nok et bevis på hvor vanskelig det er å bevare innovasjonskraften når man rir for lenge på tidligere suksesser.

Noen går også andre veien! De får mindre å gjøre, men mer å si og dessuten bedre betalt. Etter én måneds test med firedagers arbeidsuke i sommer, erfarte Microsoft at produktiviteten økte med hele 40 prosent. Vi tuller ikke! Prosjektet «Work-Life Choice Challenge Summer 2019» medførte at japanske Microsoft-ansatte kunne ta fri hver fredag i fem uker. Samtidig reduserte de antall møter og krevde at ingen møter skulle vare mer enn 30 minutter. Resultatet var ikke bare at produktiviteten steg, over 9 av 10 medarbeidere var svært fornøyd med de det nye tankesettet og grepene som ble gjort. For vår egen del har vi lyst til å foreslå halv arbeidsuke, enkel trendfremskrivning tilsier at det burde øke produktiviteten med 100% :-). Vi vet alle at det finnes enkelte som øker alles produktivitet – når de holder seg borte. Ledelsesguruen Peter Drucker konstaterte det samme allerede på 1960-tallet;

So Much of what we call management consists in  making it difficult For people to work.

En minister som har fått nytt å tenke på er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen som sist fredag fikk overlevert en rapport om virkemiddelapparatet. Du kan lese rapporten her. Økt verdiskapning er målet og dagens bilde er komplekst. 18 virkemiddelaktører fordeler over 20 milliarder til 17000 virksomheter basert på over 200 tjenester. Ikke så rart da at rapporten konkluderer med det samme vi i InnoMag har hevdet de siste 7 årene. Virkemiddelapparatet er for tungvindt, tungrodd og for sendrektig og midlene treffer altfor tilfeldig. Problemet er verken vrangvilje eller uforstand, men faktum er at pengene tildeles av velmenende byråkrater som i svært liten grad har forståelse for hva innovatører og endringsagenter sliter med, – altfor ofte fungerer de som svømmetrenere som selv aldri har vært i bassenget. Aktører som hjelper til og guider oss gjennom tjenestejungelen er rett og slett nødvendig, og ingen har vist det bedre enn Lars Henrik Krogh og hans kollegaer i selskapet som nå skifter navn. Du kan lese om både det gamle og innovative nye navnet her.

Også finansminister Siv Jensen som neste uke stiller på Grunderforeningens årsfest, se saken her, – har fått nytt å tenke på.  OECDs sekretariat nettopp har nemlig denne uka lagt frem et viktig høringsdokument med forslag om en rekke tiltak mot uthuling av skattegrunnlag der overskudd blir flyttet fra land med høy beskatning til land med lav beskatning, såkalt «Global Anti-Base Erosion Proposal («GloBE»). Målet er å harmonisere den internasjonale skattebelastningen, slik at multinasjonale selskaper må betale skatt over et fastsatt minimumsnivå uavhengig av stedstilhørighet og organisasjonsform. Vi mistenker at Norges egen skattedirektør, Hans Christian Holte har spilt en nøkkelrolle, som leder av OECD’s skattedirektørgruppe. Godt å se at grep gjøres for å stoppe dagens anarki på området. Kudos!

Ukas tristeste nyhet er NRK saken om unge deprimerte jenter som takket være sosiale mediers smarte algoritmer finner hverandre og snakker både seg selv og andre videre ned. Lite her i verden er tristere enn å høre om livtrett ungdom i en verden full av muligheter. Trist som faen, som Ari Behn ville sagt det. Sosiale medier er dessverre som enhver annen innovasjon, i stand til både å hjelpe oss og gjøre vondt verre.

Vi skal ikke påstå at Donald Trump er livstrett, men presidenten som fortsetter å slenge ut twittermeldinger i øst og vest står nå foran en sannsynlig riksrett. V kan ikke forstå annet enn at Richard Nixon’s Watergate skandale blir småpoteter sammenlignet med Trumps klønete grep for å stoppe Joe Biden. I mellomtiden fortsetter Trump å slå hardt både til høyre og venstre og motbeviser daglig seg selv. Vi tenker på twittermeldingen der han sier; «Actually, throughout my life, my two greatest assets have been mental stability and being, like, really smart» Særlig!

Uka kan også notere en ny rekord; det tok Disney+, mediagigantens nye strømmetjeneste og Netflix konkurrent under 3 dager å nå 25 millioner brukere. Vi minner om at det tok telefonen over 50 år å nå samme antall brukere.

Avslutningsvis nevner vi at tidligere idretts og kulturminister Linda Hofsted Helleland kommer med en bok som er litt av et oppgjør med maktsyke menn i internasjonale idrettsorganisasjoner. I følge boka tyr de til skitne triks for å bevare status quo. Lindas erfaring deles nok av mange endringsagenter – det er vanskelig å fjerne de som bestemmer, når de som sitter med makta tror de kan bremse utviklingen og åpenbart taper på endringene. Kudos fordi hun tar belastningen med å si tydelig fra. Slikt fortjener vår respekt, selv om de nok burde møtt opp på lørdagens toleransefeiring alle sammen.

Happy Friday – ukas innovasjonsblomst går til Camilla, Linda og Hans Christian og så håper vi at blomsten deles med NAV ledelsen som har fått mye urettmessig pepper for ordninger de har arvet fra tidligere. Vi håper Sigrun Vågeng og hennes NAV’ere fortsetter det endringsarbeidet de er godt i gang med! Det fortjener både de og Norge!