Det er fredag igjen og mens EU denne uka både innførte nye regler for opphavsrett på internett og diskuterer om sommertid skal kastes på historiens skraphaug, går det ubønnhørlig mot vintertid.

Lyse sommernetter avløses av regnfulle høstkvelder. For kraftmegleren Einar Aas i Grimstad har nok regnet denne uka vært spesielt tungt å bære. Han har i praksis tatt en «Vollvik», – og blåst over en milliard i hasardiøs kraftprisgambling.

Aas har i mange år gjort det eksepsjonelt bra, – og vist hva kombinasjonen av innovasjonskraft, lærevillighet og risikovilje kan føre til. Mange gode dataspillere kjenner seg nok igjen, dette er «skills» de også besitter etter tusenvis av timer foran skjermen. Denne uken kunne vi i InnoMag lese at bemanningsbyrået Manpower har innsett at gamere utvikler ferdigheter som er overførbare til arbeidslivet. Her følger de etter Bærum kommune som i fjor ga sin innovasjonspris til Spillhuset for å anerkjenne kompetansen til dataspillinteressert ungdom.

På kort tid har over 600 unge mennesker tatt Manpower på ordet, og de første har allerede fått jobb. Vi sender noen vennlige tanker til Aas og håper de unge gamerne evner å skille mellom spill og virkelighet, spill-kapital og ekte penger. Kudos til både Bærum kommune og Manpower for å ta tak i nye ferdigheter som altfor lenge har blitt undervurdert!

Dronepiloter, futurister og kulturdesignere føyer seg inn i rekken av nye jobber som nå dukker opp og vi har også fått de første norske Tinder-coachene og emoji konstruktørene. Det globale spillmarkedet forventes å vokse fra $50 milliarder i 2016, til $105 milliarder i 2021. Appmarkedet vil nå over $34 milliarder i 2021, med en himmelsk hærskare av apper for video, musikk, dating, læring og produktivitet som inntektsskapere. Likevel skal man lete lenge for å finne et universitet som tilbyr utdanning for spilleksperter og apputviklere, – det sier jo litt om innovasjonskraft og endringsevne!

Mens vår foreldregenerasjon ofte jobbet hele livet hos en og samme arbeidsgiver og byttet livslang lojalitet med jobbtrygghet, vil morgendagens virksomheter i større grad være prosjektorientert. EdCasts gründer, Karl Metha påpekte nylig på INNOVASJONSDAGEN 2018 at gjennomsnittsamerikaneren trolig vil inneha 15 ulike stillinger og 5.5 ulike karriereløp før han pensjoneres. Utviklingen går rett og slett nå så fort at tradisjonell universitetsutdannelse er i ferd med å gå ut på dato, – han satte det hele på spissen og kalte MBA-studiet en langvarig og dyr datingapp. Neste ukes Future Learning Lab i Kristiansand tar opp temaet, vi gleder oss til den debatten!

Les også:– Utdanningen henger for langt bak

Den berømte Canadiske miljøforkjemperen Paul Hawken svarte for mange år siden på følgende vis da han ble spurt om sitt syn på fremtiden: “Hvis du ser vitenskapelig på det som skjer med jorden uten å bli pessimistisk, forstår du ikke dataene. Men hvis du møter folk som arbeider for en bedre verden uten å bli optimistisk, da har du ikke puls.” Det synes vi fortsatt er godt sagt, – og ordene kom oss i hug da vi hørte Kimberly Lein-Mathisen i Microsoft påpeke på Amesto’s Beyond konferanse torsdag at tiden er inne for å gjøre et krafttak. Hun oppfordret oss alle til å melde seg inn på digital Transformation Gym og pekte på at Microsofts 120 000 medarbeidere har gjort det, – og på veien gjort Paul Hawkens ord til sine. «I arbeidet for en bedre og mer produktiv verden har vi gått fra å være et selskap av «Know it all’s» til en positiv hær med medarbeidere som vil «Learn it all’s»», sa hun. Det høres ut som et verdig krafttak og noe både våre lesere og Karl Metha ville applaudert!

Amesto Beyond bød på flere flotte talere, blant annet Israr Kahn fra Aprila Bank og Anna Kirah fra Amesto. Som Amestos konsernleder, Arild Spandow påpekte i åpningstalen var det en annerledes konferanse han stod i spissen for, – ambisjonen var intet mindre enn å hakke løs på kundeopplevelser med 360 graders vinkel. De lyktes langt på vei og det var også hyggelig å møte igjen svenskenes Kjell Nordstrøm som fortsatt evner å formidle krystallklart, selv med ett ben solid plantet i fremtiden.

Ukas siste krafttak står regjeringen for. I følge Venstre er tiden inne for å legge ned virkemiddelaktøren Siva og overføre oppgavene til de nye regionene. Vi er ikke overrasket. SIVA har i lengre tid slitt med interne konflikter og senest i vinter ble sjefen, Espen Susegg sparket da Adresseavisa avslørte at SIVA i en årrekke forfordelte venner av sjefen.

Utrolig nok hadde styret allerede i 2012 fått en intern rapport på bordet som konkluderte med den uheldige sammenblandingen, men i SIVA er man åpenbart flinke til å lukke både øyne og ører!

Dette var kun den siste av flere skandaler, og mange av oss husker fortsatt serieentreprenør Eirik Hauganes avskjedsmelding da han forlot SIVA med begrunnelsen; De ansatte verken evnet eller ønsket endring!

Våre møter med SIVA har avslørt en organisasjon som har vært både innadvendt og blendet av sin egen fortreffelighet, og vår påstand er at vi her ser de første høsttegn på næringsministerens bebudete gjennomgang. Mye tyder på at også deler av Innovasjon Norges portefølje og de regionale forskningsmidlene skal flyttes før sommerroen returnerer til kongeriket.