Ukens lederkommentar: Om svinnende snødybder, samfunnskift og “stupid shit”

Vi nordmenn er ikke bare vinnere av konkurransen om å være verdens lykkeligste land, vi er også verdensledende i kunsten å ta oss lange påskeferier.

Nå har vel selv de ivrigste fjellfarerne som gravde seg ned i tide funnet sine påskeegg, innsett at snøen svinner, og funnet veien ned fra de høye fjell. I stedet har de fleste av oss gått løs på berget av uløste utfordringer og ubesvarte emailer.

Som vanlig kommer vi i InnoMag med en liten ukesoppsummering av det viktigste som har skjedd på innovasjonsområdet. I  en uke preget av påsken, tiggere med kjøleskapet fult av penger og en gradestokk som ikke klarer å bestemme seg for om den skal velge blått eller rødt, velger vi å fremheve tre hendelser.

Først ut er Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiets leder som i går sparket i gang Arbeiderpartiets landsmøte med å sparke friskt i retning Erna Solberg og dagens ”blåblå” regjering. I talen fikk Erna og Siv skylden for å ta kongeriket i feil retning, etter Jonas mening kan de ikke verken lese kart eller kompass.

Jonas hevdet at det dreier seg om et verdivalg, at Høyre svekker samfunnskontrakten og ikke evner å hente ut potensialet i våre blå næringer. I tillegg er de så salgskåte at de ikke bare vil selge seg ned i statlige virksomheter, de er visstnok også klare for å selge selveste Kåre Willock. Akkurat det ville vært en overgang som hadde vekket enda større oppsikt enn Paul Chaffeys politiske reise fra SV til Høyre, men her tror vi Jonas fisker forgjeves. Sannsynligheten for at den gamle Høyre høvdingen melder overgang er mindre enn at Zlatan Ibranowitch blir å se i norsk landslagsdrakt.

Til tross for at Støres politiske satsning på det blå nok IKKE kan tolkes som at Kåre Willock skal melde overgang,  er det en fornuftig satsing Jonas her signaliserer. For våre lesere er det velkjent at Jonas har en forkjærlighet for den blå åkeren, og her har Norge allerede verdensledende aktører som for eksempel Marine Harvest og Aker Biomarine som imponerer med innovasjonsevne og globale ambisjoner.

I tillegg annonserte han sterk tro på eHelsesektoren og signaliserte ved å hente frem inspirasjon fra Barak Obama at han ikke helt har forstått innovasjonens største hemmelighet. I talen lovet han å følge Obamas råd: «Don’t do stupid shit». Problemet er jo bare at mye av det som begynte som stupid shit i etterkant har vist seg å være smart, mens andre ideer som i utgangspunktet skulle være «innafor» viser seg å være rene galskapen. Jens Stoltenberg brukte xx milliarder på den famøse månelandingen og det hele feilet big time. Vi i InnoMag advarer Støre mot å være redd for å gjøre feil, i stedet burde han med tydelig stemme lyde utover Youngstorget; « La oss gjøre flere feil og løse utfordringer på nye måter, og lære raskt av det som ikke fungerer. Kun på denne måten kan vi ruste oss for fremtidens utfordringer». Skal man først sitere Obama er det jo CHANGE-meldingen som bør fremheves, ikke redselen for å gjøre feil. Kun ved å tenke nye tanker, tørre nye grep og teste ut nye løsninger vil vi skape et Norge der vi kan håpe på arbeid til alle, et trygt arbeidsliv, en god skole for alle som vil lære, en trygg alderdom og et klimavennlig samfunn.

På Skøyen inviterte Open Innovation Lab of Norway i samarbeid med Multiconsult til et medlemstreff, og mens norske politikere snakker om omstilling og innovasjonskraft er det ingen tvil om at de flinkeste innovatørene i Norge gjør mer enn å prate. De er rett og slett i ferd med å stikke av fra feltet.  Øyvind Holtedahl, Konserndirektør Marked, Strategi & Innovasjon i Multiconcult fortalte oss om Multiconsults digitale prosjekter og jobben med å utvikle den digitale ingeniør og viste hvordan 3D modeller og Mixed Reality allerede benyttes for å effektivisere hverdagen til Multiconsults medarbeidere.

Heri Ramampiaro, Førsteamanuensis og NTNUs vitenskapelige koordinator for Telenor-NTNU nye AI-Lab presenterte det nye laboratoriet for forskning innen kunstig intelligens (AI), maskinlæring og Big Data Analytics, og ga et kraftig signal om at Big Data for alvor har møtt maskinbasert læring i et innlegg som engasjerte alle. Det samme gjorde Arve Føyen, Norges beste IKT advokat fra Føyen Torkildsen som advarte tilhørerne om hvorfor GDPR er noe vi alle vil måtte lære oss i løpet av de neste 6 månedene, og hvorfor vi innovative bør agere nå.  GDPR, den nye personvernsforordningen, vil skape store utfordringer for alle virksomheter.

Les også: NTNU, Telenor og SINTEF går sammen: Åpner senter for kunstig intelligens

Konklusjonen er lett å oppsummere, men desto vanskeligere å implementere;  Digitalisering, – transformasjonen fra IT som støtteverktøy til drivhjul betyr at vi må tenke nytt både når det gjelder forretningsmodell, organisering og prosesser. Det betyr for de fleste en radikal endring i perspektiv. For å lykkes med denne transformasjonen er det nødvendig å utvikle digitale tankemodeller og ferdigheter i virksomheten, lære seg nye innovasjonsmetoder og omfavne nye former for lederskap. Digital innovasjon handler om å utnytte nye teknologiske muligheter til økt kundeorientering og verdiskaping. Ingen tvil om at ettermiddagen bød på nye tanker, konkrete ideer og en god porsjon inspirasjon!

Hvilke grep man må ta i fremtiden for å lykkes med omstilling kan du også lese mer om i denne ukens profilintervju  med den ferske forskningsdirektøren John-Arne Røttingen som 1. mars i år overtok for Arvid Hallén.

Ukas siste innspill må bli Apples førerløse bil (blir den hetende iCar mon tro?) som nå nærmer seg realitet. Dermed blir teknologigiganten en konkurrent for tunge aktører som Tesla, Ford og 27 andre selskaper, som allerede tester sine varianter av denne teknologien på offentlige veier i California.

Google, en av Apples største teknologirivaler, har allerede registrert mer enn 2 millioner kilometer prøvekjøring. Det er med andre ord rimelig å si at iPhone-produsenten henger noe etter, men med tanke på resultatene de har for vane å oppnå når de satser tungt ville det være uklokt å avskrive dem.

Ukas innovasjonsblomst går til Multiconsult, NTNUs AI-Lab og Føyen Torkildsen fordi de gjennom aktiv innsats gjør seg selv, sine partnere og Norge klar for en fremtid som ikke lar seg stoppe!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

One thought on “Ukens lederkommentar: Om svinnende snødybder, samfunnskift og “stupid shit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »