Gunn Ovesen, tidligere administrerende direktør i Innovasjon Norge, mener hun ville blitt toppleder tidligere i karrieren om hun hadde vært mann istedenfor kvinne. 

(Skrevet i samarbeid med Female Business Innovation Conference)

Det er få som kan skryte på seg å ha hatt en karriere av samme kaliber som Gunn Ovesen. Ikke bare har hun vært tidligere administrerende direktør i Innovasjon Norge i over ti år, men hun har også vært administrende direktør i Statens nærings – og disktriktsutviklingsfond og Norsk Brannvernforening – samtidig som hun har hatt flere lederstillinger i forsikringsselskapet Storebrand.

Men veien dit har ikke alltid vært enkel, innrømmer hun.

– Jeg tør påstå at jeg nok hadde fått toppjobber tidligere enn det jeg fikk i karrieren min om jeg hadde vært mann. Tilslutt kunne de ikke unngå meg, for det var jeg som kunne mest om området, så da fikk jeg toppjobbene tilslutt.

Om å gi tilbake

Ovesen, som på twitter beskriver seg selv som “en livsnyter med tid til å ta en kaffe”, har i dag trukket seg tilbake fra den sentrale rollen hun (blant annet) hadde da hun jobbet i Innovasjon Norge, men vier fortsatt fritiden sin til saker hun brenner for. Dette året er det spesielt ett arrangement som har tatt mye fokus, nemlig planleggingen og gjennomføringen av årets Female Business Innovation Conferance (FBI) hvor hun sitter som styreleder.

– Jeg mener at når du har klart å klatre såpass langt opp på karrierestigen at du er i en posisjon hvor du kan gi tilbake, så skal du gjøre det.

FBI Conference er en internasjonal møteplass for visjonære kvinnelige ledere, bygget på frivillighet av kvinner med ulik bakgrunn som ønsker å gi tilbake til samfunnet. Kvinnene i komitéen jobber altså gratis og det samme gjør foredragsholderne som kommer.

– Dette er en konferanse som skal inspirere jenter som vil noe til å faktisk gjøre det, enten du jobber i en bedrift eller drømmer å starte for deg selv. Hvis vi som nasjon ikke bruker hele vår ressursbase, så taper vi. Dessverre har vi fortsatt en lang vei å gå når det kommer til likestilling.

Dette er  det tredje året konferansen holdes, men annerledes i år er at de kommer til å ”matche” foredragsholdere fra både store og små bedrifter for å kunne belyse helheten av ulike typer innovasjon. Årets foredragsholdere består blant annet av Berit Svendsen, administerende direktør i Telenor, Hanne Refsholt, konsernsjef i Tine AS, Kathryn M. Baker, investor i McKinsey, Nav-direktør Sigrun Vågeng, Kristil Erla Håland, techgründer og daglig leder av med-tech selskapet Jodacare og Anne Dubrau, gründer av den sosiale bedriften Epleslang.

Skal du ikke si noe selv?

– Jo, jeg skulle egentlig snakke om ledelse, men sannheten er at det rett og slett ikke var plass til meg. Listen er så bra i år, og da vi begynte å se på tid og program måtte jeg tilslutt ta meg selv ut, sier hun og ler.

Hevnen er best servert kald

En annen som står på listen over årets foredragsholdere er Berit Ås, professor i sosialpsykologi ved universitetet i Oslo og forfatter av  boken “Kvinner i alle land – håndbok i frigjøring”, som blant annet innholder de fem mye omtalte hersketeknikkene.

– Jeg har jo i min profesjonelle karriere vært utsatt for alle typer hersketeknikker som Berit Aas kommer til å snakke om.

– Den unge generasjonen tror vi har kommet så langt, men så kommer du på et visst nivå på karrierestigen, og da merker du det.

Har du noen personlige eksempler å vise til?

– Det har jo vært episoder der man har sittet rundt bordet på møter og sagt noe du mener er fornuftig, som ikke blir kommentert. For deretter å oppleve at din mannlig kollega fem minutter senere sier akkurat det samme og blir rost og klappet på skulderen av kollegaer for utsagnet han kom med.

– Jeg husker også godt en episode på 80-tallet en gang, da jeg og mine mannlige kollegaer skulle ut å spise. Da vi skulle gå, kikket de på meg og sa: ”Skal du være med?”.  “Ja”, svarte jeg forundret. “Du skjønner, vi har bestilt bord på Det Norske Selskab, og der er ikke kvinner velkommen.”

– De hadde altså bestilt bord på herrekklubben uten å tenke over at jeg faktisk var kvinne. I en slik situasjon har du to valg. Du kan enten si; ”Vi skal ut å spise, så da får du bestille et annet sted.”, eller ”Det er greit, men da skylder du meg en.” Jeg valgte det siste.

Kunne dette har skjedd i dag tror du?

– Ja, det tror jeg. Det er mange steder kvinner ikke kommer inn.  Du kan jo stå utenfor å banke på og forlange at du skal være med, men det oppnår du sjelden noe med.

Hva gjør man da?

– Det viktigste er at du skjønner at du blir utsatt for det, så må du selv ta en selvstendig avgjørelse om hva du vil gjøre med det utifra hvilken type situasjon du befinner deg i. Men bli aldri sint eller fornærmet. Husk at hevnen er best servert kald!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here