Dagen etter at Facebook-gründer og CEO Mark Zuckerberg måtte vitne foran det amerikanske senatet i en fem timer lang komitéhøring, måtte han igjen i ilden – denne gangen foran en komité fra Representantenes Hus. 

Temaet for høringene var de stadige skandalene med Facebook i en av hovedrollene som har kommet frem i media i løpet av det siste året – fra russisk bruk av plattformen til å spre propaganda og påvirke det amerikanske valget, til nå sist datalekkasjen der analysefirmaet Cambridge Analytica fikk hentet ut data fra millioner av Facebookprofiler ved hjelp av et smutthull.

Holdt seg til planlagt budskap

Den allmenne oppfatning virker å være at Zuckerberg kom seg relativt greit gjennom høringen i Senatet – han klarte i stor grad å holde fokus på budskapet Facebook ønsker å formidle: De beklager feilene de har gjort, og er proaktive i arbeidet for å forhindre at lignende feil begås på ny. I nattens seanse i Representantenes Hus ble det derimot tøffere for CEOen, som manglet gode svar – spesielt når det kommer til Facebooks rutiner for datainnsamling.

Business Insider har oppsummert noen av nøkkelpunktene fra høringene. I Senatet kom blant annet dette frem:

  • Zuckerberg avslørte at Facebookansatte har blitt intervjuet som en del av spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av russisk påvirkning av det amerikanske valget.
  • Han benektet at Facebook har brutt et pålegg fra den amerikanske føderale handelskommisjonen (FTC) som utdypet hvordan Facebook var forpliktet til å beskytte brukerdata, spesifikt at det var krav om samtykke for at brukerdata skulle kunne deles med en tredjepart. Zuckerberg hevdet at selv om Facebooks systemer ikke hadde fungert perfekt så hadde de berørte brukerne teknisk sett gitt sitt samtykke.
  • Facebook har i følge Zuckerberg ingen spesifikk kjennskap til kinesiske eller russiske aktører som høster inn data og bygger profiler på enkeltbrukere. Selskapet etterforsker fortsatt Cambridge Analytica-skandalen, og kartlegger hvem andre som kan ha høstet inn data.
  • Zuckerberg måtte svare på flere spørsmål rundt det enkelte oppfatter som en politisk partiskhet fra selskapet. Texas-senator Ted Cruz, konfronterte CEOen med et påståtte “gjennomgripende mønster av partiskhet og politisk sensur”, men Zuckerberg kom seg greit gjennom denne sekvensen.
  • På spørsmål om han ville være komfortabel med å dele hvilket hotell han hadde bodd på natten i forveien svarte Zuckerberg nei. Den demokratiske senatoren Dick Durbin fulgte opp med å antyde at det var dette debatten dypest sett handler om: Retten til og grensene for privatliv, og hvor mye du vil gi fra deg i det moderne Amerika.

Var unnvikende

I den påfølgende utspørringen i natt ble Zuckerberg ytterligere grillet på temaer som personvern og politisk partiskhet. Han ble blant annet konfrontert med en liste over tilfeller der Facebook angivelig skal ha sensurert konservative brukere. Et spesifikt tilfelle gikk på Trump-supporterne og internettpersonlighetene Diamond & Silk, som har fått videoene sine tagget som “Utrygge”.

Zuckerberg repliserte med å skylde på menneskelig feil hos moderatorene i de aktuelle tilfellene:

– Jeg ville ikke konkludert med at hele systemet er partisk ut fra noen få eksempler.

Vurderer rettslige skritt

Også når det kom spørsmål om Facebooks praksis rundt innsamling og bruk av data slet Zuckerberg med å komme med gode svar. Den demokratiske representanten Debbie Dingell oppsummerte CEOens opptreden slik:

– Som CEO var du ikke klar over en del vesentlige fakta. Du kjente ikke til store rettssaker mot selskapet ditt som omhandler personvernpraksis. Du visste ikke at FTC (Federal Trade Commission) ikke har myndighet til å ilegge bøter, og at Facebook ikke kunne motta bøter for samtykkepålegget fra 2011. Du visste ikke hva en skyggeprofil var. Du visste ikke hvor mange apper dere trenger å revidere. Du visste ikke hvor mange selskaper som har blitt solgt data av Dr. Kogan, bortsett fra Cambridge Analytica og Eunoia Technologies, selv om du ble spurt om det samme i går. Og ja, vi fulgte alle med. Du vet ikke en gang alle typene informasjon Facebook samler om sine egne brukere.

Ellers var det lite nytt som kom frem under høringen, annet enn at også Mark Zuckerbergs egne data hadde blitt høstet inn i forbindelse med datalekkasjen som førte til Cambridge Analytica-skandalen – og at Facebook vurderer rettslige skritt i etterkant av nevnte skandale.