Gunnar Bovim, rektor på NTNU, har bestandig fulgt nøye med på hva som skjer utenfor Norges grenser for å hente kunnskap og inspirasjon. Her hjemme har vi mye å lære av fra andre land og kulturer mener han. – Vi trenger ikke bestandig finne opp hjulet selv.

Navn og alder: Gunnar Bovim, 56 år
Stilling: Rektor ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU)
Favorittduppeditt: Smarttelefonen
Dine tre favoritt-apper: Sosiale medier, avis-apper og musikk-apper
Beskriv deg selv med tre ord: Engasjert, tydelig, positiv
Hvordan kobler du av om sommeren? På ferie med familien på hytta

 

Hva er dine lidenskaper og hvordan gjenspeiler de seg i jobben du gjør?

– Jeg er engasjert og brenner for å løse samfunnsoppdraget vi på NTNU har fått. Min oppgave er å legge til rette for andre slik at vi løser oppdraget godt og forvalter ressursene rett.

Hva/hvem er din fremste inspirasjon for å håndtere endringene som kommer?

– Samfunnsoppdraget er inspirasjon god nok. Vi skal utdanne gode kandidater til arbeidslivet og vår forskning skal være av internasjonal klasse og gi noe tilbake til samfunn og næringsliv. Ikke minst når samfunnet er i omstilling.

Hva er dine primære kilder til innsikt for å forstå fremtiden?

– Jeg har bestandig fulgt nøye med på utviklingstrekk utenfor Norges grenser. Internasjonal deltagelse og kunnskapsinnhenting gir meg inspirasjon til å tenke nytt og vi her hjemme har mye å lære fra andre land og andre kulturer. Vi trenger ikke bestandig finne opp hjulet selv.

«Kunnskap for en bedre verden»

Hvordan ser NTNU ut i 2020?

– 2020 er jo «rett rundt hjørnet», men allikevel tror jeg vi vil være nærmere vår visjon «Kunnskap for en bedre verden». Vårt bidrag til samfunnet er økende og etterspørselen etter våre kandidater og vår kunnskap vokser. NTNU vil også være et universitet med enda flere internasjonale studenter.

På en skala fra 1 til 10, hvor strategisk vil du si at innovasjon er forankret i NTNU?

– NTNU har både forskning, undervisning, formidling og innovasjon som viktige og prioriterte oppgaver. Vi har kommet langt på innovasjonsfeltet og er landets eneste universitet med egen prorektor for innovasjon. Med en bred tilnærming til innovasjonsbegrepet mener vi alle våre ansatte og studenter er og skal være innovatører på sin arbeidsplass, selv om ikke alle jobber med ide- og forretningsutvikling, bedriftsetablering mm.

I disse tider er det mye spennende som skjer på innovasjonsfronten, hvilke tre trender tror du vil ha størst påvirkning på oss/verden i årene fremover?

– Generelt sett tror jeg vi vil se en vridning fra innovasjon innenfor teknologifeltet til nye sektorer. Innovasjon knyttet til personlig livsstil og personlige behov inkludert deling vil være økende. Samtidig vil etterspørselen etter innovasjon og innovative løsninger innenfor helse- og velferdssektoren være betydelig.

“Innovasjon knyttet til det grønne skiftet vil kunne påvirke oss positivt både innenfor energi og miljø, havrom og bærekraft.”

Hvor optimistisk er du når det kommer til Norge og omstillingen vi befinner oss i? Hva konkret må til for at Norge skal lykkes?

– Jeg er rimelig optimistisk og vi har klart det før. NTNU, og universitetene forøvrig, er en beredskapsbank for denne typen omstillinger og den breddekunnskapen vi besitter er et stort aktivum. En satsning på kunnskap i form av utdanning, etter og videreutdanning og forskning vil ruste oss til å møte endringer både på kort og lang sikt.

Topp 100

”Vi går fra ressursøkonomi til kunnskapsøkonomi, og kunnskap er blitt vår viktigste konkurransefaktor”, uttalte Simen Simensen da han la fram Produktivitetskommisjonens rapport.

Er Norge rigget for vekst i global konkurranse? Hva må til for at Norge skal få høyere rangering på Topp100 lista over verdens beste universitet sammen med Danmark, Finland og Sverige?

– Norge MÅ rigge seg for en global konkurranse og det må satses tungt på sterke og spissede forskningsmiljøer og incentivordninger som styrker disse. SFF, SFI og FME er gode ordninger som må videreføres. I tillegg må både skole og høyere utdanning prioriteres, slik man for eksempel har gjort det i Finland i mange år.

NTNU er ett av universitetene som tar inn flest internasjonale studenter i Norge – hvorfor er det viktig å rekruttere flere fra utlandet?

– Vi er opptatt av å ha de beste studentene og gi dem en god utdanning før de skal ut i arbeidslivet uansett hvor de kommer fra. For oss med visjonen «Kunnskap for en bedre verden» er det helt naturlig å tenke internasjonalt og ikke bare nasjonalt. Jeg tror utdanning, kunnskap og kunnskapsdeling kanskje er det viktigste bidraget til verdenssamfunnets mange utfordringer, og med et stort antall utenlandske studenter bidrar vi aktivt til dette.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here