Neste uke reiser sjefen på ferie, mens Christoffer og jeg skal drive skuta mens han er borte(!), skriver startup-intern Helga Stormo i Foundersuite.

_DSC8620-kopi

Gründerskolen og opplegget ved denne er presentert i det første blogginnlegget, mens Christoffer Sapienza skrev om ankomsten til Silicon Valley.

I dette innlegget skal jeg, Helga, skrive litt om de første dagene som intern hos oppstartsbedriften Foundersuite og mitt møte med entreprenøren, engleinvestoren, forfatteren, lederen, foredragsholderen og pedagogen, Naeem Zafar. La oss starte med sistnevnte.

”What is Silicon Valley?”

Spørsmålet fra Naeem runget i luften. Formålet ved spørsmålet var ikke å komme frem til et fasitsvar, men å få oss til å begynne å tenke og for å skape diskusjon. Naeem er en av foreleserne våre på UC Berkeley, og skal gjennom sommerprogrammet på Gründerskolen undervise oss i entreprenørskap og prosessen fra man finner en forretningsidé til hvordan man går frem for å teste om denne idéen kan lykkes.

Man skal lete lenge for å finne en mer egnet person til å lære oss om entreprenørskap. Naeem har selv grunnlagt og/eller jobbet i syv oppstartsbedrifter og er derfor gjennomsyret av Silicon Valley-kultur. I tillegg har han skrevet fem bøker om emner knyttet til entreprenørskap, der noen blir brukt som pensumbøker ved universiteter rundt om i USA.

Så hva er Silicon Valley, og hvorfor er det hjemmet til mange av verdens største høyteknologiske oppstartsbedrifter?

Her er det mange faktorer som spiller inn, men selve utviklingen av området Silicon Valley skjedde takket være de store universitetene i ”the Bay Area” som det så pent kalles, herunder bl.a. Stanford University og UC Berkeley. Begrepet ”silicon” stammer fra områdets mange innovatører av ”silicon chips”, som har vært viktig i utviklingen av datamaskiner de siste tiårene. I dag finner vi bedrifter som Apple, Cisco, Google, HP og Yahoo i Silicon Valley.

Men den viktigste grunnen til at Silicon Valley tiltrekker seg så mange entreprenører er selve menneskene og kulturen. Faktisk er mer enn 60 prosent av de som jobber innen vitenskap og ingeniørfelt i Silicon Valley født utenfor USA. Dette skaper et kjempemangfold av kunnskap og kreativitet, og gjør at nye geniale ideer oppstår.

Foundersuite from ”fresh eyes”

Jeg har nå jobbet to dager hos oppstartsbedriften Foundersuite, der jeg skal jobbe fem dager i uken i hele sommer. Da jeg først kom inn på kontoret klokken 10 på morgenen (ja, det er da jeg starter), fikk jeg virkelig følelsen av å være i et entreprenørlandskap. Kontoret, som ligger i øverste etasje i et industribygg, har en blanding av mursteinsvegger, trebjelker og ventilasjonsrør. Vi har pingpong-bord, fusball-bord, darts, snacks og cookies til oppover øra, kaffe på kanna til enhver tid, store saccosekker, TV og sofa. Det er et åpent co-working space der Foundersuite deler kontor med Grio Games. Jeg følte meg virkelig hjemme fra første stund. Det er ikke uvanlig at oppstartsbedrifter i USA har så mange fasiliteter på kontorene sine – det er jo tross alt der man skal tilbringe mesteparten av dagen, så hvorfor ikke gjøre det litt morsomt å være på jobb?

Kontor
Kontorlandskapet hos Foundersuite. Foto: Nathan Beckord.

 

Vi, altså Christoffer og jeg, ble først introdusert for de andre på kontoret, og fikk deretter en grundig gjennomgang av selskapet av CEO og co-founder Nathan Beckord. Nathan har en lidenskap for to ting: Startups og seiling. Han har selv startet fire selskaper og investert i 13 oppstartsbedrifter. Han er en inspirerende mann å jobbe for; ikke bare vet han masse om startup-verdenen – han bryr seg også genuint om folk. Den første dagen var Nathan veldig opptatt av våre tilbakemeldinger på nettsiden til Foundersuite. Hva likte vi? Hva likte vi ikke? Hva kan være annerledes? Han var opptatt av at disse tilbakemeldingene måtte komme første dagen mens vi enda så på selskapet gjennom ”fresh eyes”.

Deretter fikk vi en gjennomgang av ”pitchen” han bruker mot investorer. ”Pitch” er et kjent og velbrukt fenomen her i USA, og det finnes hundrevis av eventer, foredrag, bøker og artikler om akkurat hvordan man kan perfeksjonere ”pitch’en”. Og det er ikke så rart – har man ikke en bra ”pitch” kan man se langt etter investorer, noe som er livsviktig for å lykkes i oppstartsverdenen (hvis man ikke har en styrtrik bestemor som er villig til å hjelpe deg).

Til slutt gikk Nathan gjennom ulike sosiale nettverk Christoffer og jeg burde kjenne til; Crunchbase, f6s, Protohack, Up, Angelhack, Techcrunch samt et titalls andre nettsteder. Dette er alle nettsider for entreprenører, investorer, akseleratorer, startup-events og hackathons, Vi måtte ærlig innrømme at vi ikke hadde hørt om noen av disse nettstedene før (og hva søren er hackathon?), og har derfor hjemmelekse til neste gang å sette oss litt inn i disse.

_DSC8633
Foto: Nathan Beckord

Vår andre dag hos Foundersuite fikk vi en dypere gjennomgang av hva vi skal gjøre fremover. Nathan reiser på ferie neste uke, og Christoffer og jeg skal drive skuta mens han er borte(!). Dette gjør vi med en skrekkblandet fryd – det er mye å sette seg inn i, men vi skal klare det. Etter å ha koblet maksimalt av denne helgen med surfing , volleyball, basketballkamp, roadtrip og andre typisk amerikanske aktiviteter er vi nå klare for å gi 100% neste uke. Som Christoffer skrev i forrige innlegg: Vi skal ”work our butt off” – og ha det litt gøy også.

PS: Hvis du ble veldig nysgjerrig på hva et hackathon er, så er det en samling som varer i flere timer eller dager der programmerere, designere, utviklere og andre som er involvert i programvare- og maskinvareutvikling møtes for å bygge nye programmer.

 

Mer om forfatterne:

Christoffer Sapienza (24) – avslutter for øyeblikket en mastergrad innen økonomi og ledelse ved Handelshøyskolen BI i Oslo, med spesialisering innen logistikk. Christoffer har ved siden av studiene vært leder for Næringslivsdagene BI på BI i Oslo (årets prosjekt i 2013) og økonomiansvarlig i fadderuken på BI i Oslo. De siste årene har han også vært kunderådgiver på deltid i DNB (først filialen på Gardermoen, så Kundesenter bedrift) samtidig som jeg har vært ansatt som studentambassadør i BIs markedsavdeling. Fra og med høsten vil han jobbe i DNB som Oppstartslos.

Helga Stormo (24) – fullførte bachelorgrad innen internasjonal markedsføring ved Handelshøyskolen BI i Trondheim i 2013, og tilbragte siste år på bachelorgraden på Nanyang Technological University i Singapore. Helga er også økonomiansvarlig i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) og arrangerte blant annet Næringslivsdagen i Singapore og ANSA Asian Convention i Hong Kong – en tur for medlemmene av ANSA Singapore. Etter jeg fullførte bachelor’en har jeg jobbet som prosjektleder hos Mediaplanet og som Salgs- og Markedskoordinator hos EF Education First, i tillegg til at jeg har startet mitt eget firma – happywifey.no.

Ingvild Sandmo (23) – har denne våren fullført min bachelorgrad i ledelse, innovasjon og marked ved Universitetet i Tromsø. De siste tre årene har jeg også vært svært aktiv i studentorganisasjonen Start. Her har jeg vært økonomiansvarlig for lokallaget i Start UiT, nestleder for paraplyorganisasjonen Start Norge, og dette året sitter jeg som leder for Start Norge. Dette er noe jeg må kombinere sammen med Gründerskolen i sommer. Arbeidet mitt i Start har gjort at min interesse for innovasjon og entreprenørskap har blitt en lidenskap, og min drøm for fremtiden er å starte opp mitt eget selskap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here