Difi inviterer i neste uke i samarbeid med SoCentral til en ny Feiltrinnkonferanse der de følger opp fjorårets konferanse. Her ønsker de å dele konkrete erfaringer fra prosjekter og prosesser som gikk feil. Målet er å vise hva man kan lære av disse feilene og hvordan man leder prosesser som stimulerer til erfaringsdeling og motiverer medarbeidere til å utvikle bedre løsninger.
Prøv – feil – lær – del

Dette er konferansen med formål å bevege forvaltningen fra nullfeilskultur til innovasjonskultur. Vi gjorde det i fjor, og gjør det i år igjen. Kulturbygging er tålmodighetsarbeid og absolutt ingen eksakt vitenskap, og i år belyser og diskuterer vi temaet fra nye perspektiver

Åpenhet og tillit

Når vi snakker om innovasjonskultur snakker vi om en kultur basert på åpenhet og tillit. Åpenhet for andres idéer, andres syn på et problem, andres kunnskap, andres erfaringer, åpenhet for det ukjente. Åpenhet for at det vi hadde sett for oss ikke nødvendigvis henger sammen slik vi trodde. Åpenhet for å prøve noe nytt, snakke med nye mennesker og involvere andre. En slik åpenhet må være basert på tillit. Tillit til at folk som jobber i et fagfelt kan, vil og ønsker å utvikle de beste løsningene både for forvaltningen og for alle de som har med den å gjøre.

Ut av komfortsonen

Denne åpenheten er utgangspunktet for all innovasjon. Når vi er åpne er vi i stand til å prøve nye metoder, nye verktøy og nye løsninger. Om vi i forvaltningen åpner oss for mulighetenes marked, og begynner å jage de beste løsningene, stiller vi oss samtidig tilgjengelige for å gjøre feil. Det er skremmende, men er en av kostnadene ved å utforske og eksperimentere. Alt blir ikke som vi tenkte og ingenting er gratis. Det må vi lære oss å stå i, og lære oss å formidle. Innovasjon foregår utenfor komfortsonen vår. Det å gjøre feil, det å ta feil og gi opp egne idéer til fordel for andres, er ikke komfortabelt. Men det er utenfor komfortsonen at de virkelig gode løsningene skapes.

Poenget er ikke å feile i seg selv, men at det må være rom for å feile for at vi skal utvikle oss. Og vi må lære av feilene både vi og andre gjør. Vi må sørge for å feile tidlig, feile oss ferdig før vi gjør de største investeringene, og gyve løs på nytt igjen. Og ikke minst: vi må dele erfaringene, både når vi feiler og når vi lykkes. Dette er viktig for at vi selv lærer og kan gå videre, men også for at andre kan lære av hva vi har erfart, slik at de slipper å gjøre samme feilen.

Feiltrinn er Difis arena for læring og deling

Feiltrinn er en arena der vi i forvaltningen kan la oss inspirere og diskutere hvordan vi bygger innovasjonskultur, og en arena for å dele feil.

(Bloggposten er hentet fra Difis blogg).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here