Disse er best på dataanalyse!

BI-prisen er en av dataforeningens største arrangementer og samlet rundt 150 deltagere. Torsdag ble prisen utdelt for femte gang, og denne gangen gikk prisen til musikktjenesten WiMP og Diakonhjemmet sykehus fordi de begge verdsetter god bruk av dataanalyse.

Andreas Frafjord ved diakonhjemmet sier til 3in at de gjennom business intelligence (BI) i langt større grad kan styre etter målet og ikke etter kjølevannet. ”Vi snakker ikke lenger om hva som gikk galt når rapportene viser dårlige tall, men viser heller hva som skal til for å kunne ta de riktige prioriteringene slik at vi unngår å gjøre feil.”

Bedre pasientbehandling

“BI-verktøyene blir middelet, men årsaken til gevinst ligger i evnen til å ta i bruk informasjonen på en helhetlig, integrert og forankret måte. Visjon, strategi og mål, betydelig topplederinvolvering og stor forståelse for hva som må til for å oppnå resultater.”  Dette står i begrunnelsen fra Dataforeningen til å gi prisen til Diakonhjemmet.

Frafjord kan fortelle at Diakonhjemmet bruker BI til rapportering og analyse. De bruker den blant annet til å sende informasjon til Helse Sør-Øst, med “drillbare” tall i forhold til operasjoner og ventetid. Han sier videre at BI- løsningen brukes av ledere på alle nivåer og ansatte med ansvar for oppfølgning av riktig prosess og dokumentasjon i pasient forløpene samt økonomiavdelingen.

Systemet kommer fra svenske QlikView og er levert av AD- Gruppen. Det er utviklet over seks år og har kostet et par millioner, i følge Frafjord.

– Forfriskende å se en direktør som til de grader klarer å bruke BI-løsningen å lede virksomhetes på en best mulig måte. Mitt håp er at prisen fører til at helsesektoren får øynene opp for slike ledere og  løsninger, sier Truls Berg, generalsekretær i  Innovation Forum Norway til 3in.

Gir artistene betaling

Hos den andre vinneren, WiMP, brukes BI-løsningen til å holde rede på hvor mye inntektsfordelingen ut ifra hvor mye de ulike artistene er spilt. BI-direktør Arthur Sund i WiMP sier at løsningen blir en forutsettning for i det hele tatt å kunne levere tjenesten WiMP på grunn av inntektsfordeling og oppgjør.

Han sier at dataanalyse-løsningen, som er basert på fri programvare-løsingen Pentaho gir et “enormt spekter av muligheter for å kunne utnytte god tilgang på styringsinformasjonen som gjør at avgjørelser blir basert på fakta heller enn magefølelse.” Total kostnad for systemet, inklusiv drift siste fire årene er ca 20 millioner kroner.

I begrunnelsen fra Dataforeningen står det “WiMP har tenkt nytt og turt å utfordre tradisjonelle IT-valg og arkitektur ved etableringen av sin virksomhet og IT-portefølje. Hvis man fjerner Datavarehuset og BI løsningen faller hele fundamentet i forretningsmodellen. Dette er Innovativt.

Berg forteller at han mener WiMP er en verdig vinner nettopp fordi de ha valgt å gå nye veier, og viser at tradisjonell IT-tenkning ikke nødvendigvis er raskeste vei til mål.

 

 

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »